Hirdetés
Hirdetés

A beiratkozási űrlapok kitöltése zajlik

Július 12-én kerül sor a nyolcadikosok kilencedik osztályba való számítógépes elosztására a bejelölt opciók alapján. A tanfelügyelőség már közzétette a felvételi általánosokat, amelyeknek 80 százalékát az abszolváló vizsgán szerzett jegyek számtani középarányosa, 20%-át pedig a tanuló 5-8. osztályban elért tanulmányi átlaga teszi ki.

Hirdetés
Hirdetés

Háromszéken a legmagasabb felvételi jegy 9,82, melyet a Mihai Viteazul Líceum diákja, Bota Loreana ért el. A magyar anyanyelvű tanulók közül Dobra László Edgár, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Líceum tanulója teljesített a legjobban, felvételi jegye 9,54 (a megyei listán a kilencedik), Demes Krisztián a Petőfi Sándor Általános iskolából 9,43-as, míg Kozsokár Gergő a Székely Mikó Kollégiumból 9,42-es átlagot ért el. A legkisebb felvételi jegy 2,31, huszonöt diák hármas alatti eredménnyel szerepel a listán.

A napokban a beiratkozási űrlapok kitöltése, az opciók bejelölése, leellenőrzése és a számítógépes adatbázisba való bevitele zajlik. Fontos, hogy a magyar tanulók jelöljék be az űrlapon, hogy kérik a magyar képességvizsga jegy beszámítását a felvételi általánosba. Ha ezt nem teszik meg, a felvételi elosztás során a számítógép átugorja a kisebbségi tanintézmények osztályainak kódszámait, így a gyerek nem kerülhet be magyar osztályba. A diákoknak július 15-18. között kell beiratkozzanak abba az iskolába, amelyikbe az elosztás nyomán bekerültek. Az üresen maradt helyekre július végén osztják el a nyolcadik osztályt végzetteket.

Háromszéken 44 líceumi és 26 szakiskolai osztályban (ebből 3 duális képzés) folytathatják tanulmányaikat a nyolcadikosok. Mint ismeretes, havi 200 lejes ösztöndíjban részesülnek a szakoktatásban résztvevő tanulók.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. július 5., 16:11
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Az újságíró sajnos nem tudja értelmezni a románul megjelentetett szöveget a beiratkozási ürlapon. “Optez pentru stabilirea mediei generale la evaluarea națională, fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă.” Pont az ellenkezője annak, amire felhívja hibásan a figyelmet. Aki bejelöli, az nem tud magyar anyanyelvű osztályba menni. Ez a szülők félrevezetése. Megkérem a következő lapszámban javítani a súlyos hibát. Ha valamit közölnek előzetesen alaposan utána kellene nézni.