Felhívás!

Tehetséges vers- és mesemondó

Tehetséges vers- és mesemondó Cseperedő

Benkő Samu a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium előkészítő osztályos tanulója, aki a Kézdivásárhelyen megrendezett Vidám Versek Versmondó Versenye megyei szakaszán II. helyezést ért el az előkészítő-, első- és második osztályos gyerekek korcsoportjában. Az elismerés diáknak és tanítónak egyaránt visszajelzés, hogy jó úton haladnak, az elkezdett munkát tovább kell folytatni, csiszolgatni, gondozni a tehetséget, hogy a mag szárba szökkenjen, majd kiteljesedjen.

A nyílt tekintetű, mindig vidám kisfiú imád történeteket mesélni, verset mondani. A szavalóverseny mellett részt vett a mesemondó vetélkedőn is, ahol kiválóan szerepelt, tapasztalatot gyűjtött, sok mesét hallott, tanult a többi kisdiáktól.

– Az osztály legkisebb, legalacsonyabb tanulója, mindenki Samukája, aki mosolyával, derűjével és őszinte gyermeki humorával lopta be magát mindannyiunk szívébe. Laza, nyugodt, kiegyensúlyozott kisgyerek, aki a körzeti mesemondó verseny előtt arra kért engem, tanítóját, hogy „Bízz bennem, tanci!”. Nahát, megfogadtam tanácsát, és azóta rábízom a mesék, versek előadásának módját. Soha nem csalódtam, mindig olyan őszintén és egyedien adja elő mondanivalóját, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni őt – mesélte mosolyogva Şaica Enikő pedagógus.

Óvodás korában csak a családi összejövetelek alkalmával szórakoztatta családtagjait, rokonait, ahonnan olyan bátorítást, megerősítést nyert, hogy kisiskolásként már magabiztos, egyedi kisugárzással győzte meg tanítónőjét, és az osztályközösséget, hogy őneki a színpadon van a helye.

– A mesét egyszer–kétszer meghallgatja, s már magáénak tudja, gazdag szókincsének és fantáziájának köszönhetően már elő is tudja adni. A szavalás esetében sem okoz neki nehézséget a szöveghűség sem, de olyannyira egyedivé tudja formálni, hogy messzemenően felül tud kerekedni kortársain – tette hozzá a pedagógus.

Az otthonról hozott kiegyensúlyozottsága szüleinek köszönhető, akik kisfiuk képességének felismerése után odaadással segítik, bátorítják és támogatják őt.

Benkő Samu és tanítója is tudatában vannak annak, hogy csak munkával lehet eredményeket elérni, de ha a tehetség kitartással, szorgalommal és alázattal párosul akkor minden cél, álom elérhetővé, megvalósíthatóvá válik.

Şaica Enikő szerint minden gyerek tehetséges valamiben, van, aki a zenélésben, táncban, mese vagy versmondásban, mások rajzolásban, sportban jeleskednek, vagy szépen fűzik a szót. De csak akkor tudnak fejlődni, szárnyalni, ha a felnőttek – pedagógus és szülő – szeretettel, érdeklődéssel és türelemmel fordulnak feléjük. Az iskolának azon túl, hogy felfedezi a tehetségeket, fontos szerep jut a tehetséggondozásban, a gyerekek támogatásában, vélekedett a pedagógus.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.