Felhívás!

A 2018-as év madara: a vándorsólyom

A 2018-as év madara:  a vándorsólyom Cseperedő

A vándorsólyom több évtizednyi szünet után, 1997-ben újra költött Magyarországon, és a 20. évfordulóra emlékezve, a világ leggyorsabb madarának szentelik a 2018-as esztendőt, közli a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az év madara programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította útjára. A program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, pl. gazdálkodók, vadászok, pedagógusok, különösen fontos szerepe van.

A vándorsólyom hegyes szárnyú, viszonylag rövid farkú, gyors röptű ragadozó madár. Repülési sebessége általában 50 km/óra, de mikor prédára vadászik, sebessége 300–320 km/óra is lehet. Ez a rettenetes gyorsaság mégsem biztosíték arra, hogy mindig sikerrel jár a vadászat, sőt, gyakran elhibázza azt. A galambászok mégis úgy vélekednek, hogy vérszomjasabb ragadozó madár a sólyom, mint a héja, amelyik lesből támad, és könyörtelenül vágja le a galambot, azonban ha üldözésre kerül a sor, akkor a galamb nagy eséllyel menekül meg, csak akkor lenne a héjának újra esélye, ha a madár fölé kerülne, és úgy csapna le.

A sólyom rendszerint nyíltan, a magasból támad a repülő madárra. A kiszemelt áldozat, ha mégis ki tud bújni, fordulni a zuhanó sólyom elől, attól még nem menekült meg, mert amilyen sebességgel zuhan a sólyom, épp olyan sebességgel lendül vissza a magasba, és rúgja le áldozatát. De vízszintesen is képes üldözőbe venni prédáját. Nem hiába ő a levegő királya.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.