Felhívás!

Idén is várják az újakat!

Idén is várják az újakat! Életmód

A háromszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) hat éve Szentgyörgyön megalakult ifjúsági osztálya, mely Kisbakancsosok néven ténykedik, immár a hetedik évét tervezi. A többihez hasonlóan az előző is élménydús és motiváló volt, és mivel ezt a résztvevők nem rejtették véka alá, így újak mindig csatlakoznak a csapathoz. Tehát volt, lesz – de pontosan milyenek is ezek a Kisbakancsos-túrák?

Az alapító és csoportvezető Gáspár László Zsolt külön érdeme, hogy az egész évi tevékenységüket alaposan dokumentálja, így nem merülnek feledésbe a lerótt kilométerekkel arányos élmények, de a kirándulók névsorát is bevezetik a nagykönyvbe. 2017-ben nyolc kiruccanásra futotta, a tervben havi egy szerepelt, de van, amikor az élet vagy az időjárás közbeszól.

A nyolc alkalom között akadt sétatúra, valamint a felnőtteknek is komoly erőfeszítést jelentő magashegyi túra. A márciusi sűrű havazásban a Nagykőhavas kisebb dombján, a Bolnokon a közelgő húsvétra való tekintettel hónyuszit építettek a gyerekek, a Barcaszentpéter melletti Lempes-dombja után májusban bevállalták a Keresztény-havast is, júniusban harmadik alkalommal vonultak nyári minitáborozásra a családok Székelyzsomborra, ahol az állatpark közepén, alpakák, szarvasok, bölények és vaddisznók gyűrűjében sátoroztak. Ez igen emlékezetes marad mindenki számára, mint ahogy a tulajdonos, Karcsi bácsi főztje is.

Júliusban fürdőzésre alkalmas időre vártak, de az csak augusztusban jött meg, a Büdös-hegyi körtúra után a borvizekben áztatták lábukat a túrázók. A szintén augusztusban sorra kerülő Nagyhagymást, illetve Egyeskőt sem kell lebecsülni, de szeptemberben és októberben jött a nagy hórukk: bírták a gyermekek a 26 kilométeres túrát a Vadason, még az ötéves Annácska is, illetve a gyergyói Pricske-tetőre, amely túra után, teljes készletfogyás miatt bezárhatták a helyi cukrászdát.

2018-ra is komoly célok szerepelnek az éves túratervben: a kicsik a nagyhegyeket sem hagyják ki, de miért is tennék, amikor energiájuk általában kétszer annyi, mint a felnőtteké, a pihenőidőkben is szaladgálnak, játszanak. Márciusban a Baróti-hegységben túráznak, majd következik a Persányi-hegység, a Csukás, a Fogarasi-havasok (Barkács-menedékház) és a Keresztény-havasi Salamonkő, de a gelencei Nádika-feredő és Fundáta-térsége is a célok között sorjázik. Az idén a táborozás Váralján lesz, az EKE-birtokon, ahol jól elfér majd a jelenleginél még népesebb társaság is, hiszen mindig várják az új tagokat, családokat, gyermekeket, de bárkit, aki szívesen csatlakozik egy jókedvű társasághoz. A közös cél: a következő nemzedékkel is megszerettetni a természetet, illetve a felelősségérzetet kialakítani ezért a felbecsülhetetlen értékért, ami részünkül jutott itt, a Kárpát-kanyarban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.