A hideg és a meleg fény közötti különbségek

A hideg és a meleg fény közötti különbségek Életmód

A LED izzók megjelenésének köszönhetően ismerkedünk meg a fények színárnyalatainak különbözőségével. A hagyományos villanykörték esetén csak annyi információnk volt, hogy a körte hány Wattos. A watt szám nagyságából és a helyiség méretéből pedig következtettünk arra, hogy ott mennyire lesz világos.

A fényforrások csoportosítása

A fényeket alapvetően három csoportba sorolhatjuk. A természetes nappali fény mellett a meleg fehérek és a hideg fehérek alkotnak egy-egy csoportot. A különböző hőmérsékletű fényforrások eltérő helyhez, illetve tevékenységekhez ideálisak.

A világítás és a berendezési tárgyak befolyásolják a színérzékelést. Ezért mind a lámpa stílusának, mind a világítás típusának és erősségének megválasztásához a teljes területet vegyük figyelembe. Illetve azt is, hogy vannak-e a helyiségben más lámpák.

A hideg fehér fény paraméterei

Erős és nagyon világos világítás. Ideális olyan helyekre, ahol koncentrálni szeretnénk. Otthonunkban olvasásra a legideálisabb. Lakossági tartós használatra azonban nem közkedvelt, és nem is javasolt megoldás. Üzleti területekre sokkal gyakrabban jellemző. Kórházak, üzlethelyiségek, irodák esetén jellemző ennek a fénytípusnak a használata.

A természetes fény jellemzői

Nappali fényként is hívhatjuk, olyan helyeken ideális, ahol a pontos színlátás szükséges. A nap fényéhez legközelebb álló világítás megoldás. Használatával pontos, részletgazdag és éles színlátást nyerünk. Ezért kifejezetten alkalmasak műhelyekben és fürdőszobai tükrök közelében.

A meleg fehér fény tulajdonságai

Legtöbbünkhöz ez a színhőmérséklet áll a legközelebb. A gyertyák megszokott, enyhén sárgás jellegű fényéhez hasonlítható. Nappaliban, étkezőben és hálószobákba is jó választás. A beltéri lámpatestek majdnem mindegyike erre a színhőmérsékletre van kalibrálva.

Világítási rendszer kialakítása

Ideális esetben a fő megvilágítás, azaz a mennyezeti lámpa kivitelek leginkább a meleg spektrumban működnek hasznosan. Az ellazulásra szolgáló lakóterekhez ajánlják ezt a típusú fényt. A falakon elhelyezett olvasólámpa vagy képmegvilágítók képviselhetik a hideg színspektrumot. A hideg és meleg fehér árnyalatok egyensúlyát tartsuk fenn a helyiségben. A hideg fehér fény általános megvilágításhoz nem, inkább munka területekhez ideális.

Az izzók színhőmérsékletét Kelvinben adják meg azok csomagolásán feltüntetve. A meleg fény 2700 és 3000K között mozog, a természetesek 3500-4100 közé tehetőek, míg a hideg fényforrások az 5000K feletti skálán lesznek megtalálhatóak.

Az izzók színhőmérsékletének megválasztása akár az üzlet után még az otthonunkban is lehetséges. Ehhez úgynevezett okosizzót kell beszereznünk. Ezekkel a megoldásokkal a pillanatnyi igényeinkhez szabhatjuk a világítási erősséget vagy színt. Az okos megoldásoknak köszönhetően a lámpák vezérlése távirányító segítségével messzebbről is lehetséges.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.