Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Búcsú a papírtól

A napszámosokat foglalkoztató munkaadók tegnaptól nem használhatják többé a papíralapú regisztereket, helyettük telefonjaikra kell letöltsék az „Inspecția Muncii” nevű applikációt, amelybe a munkanap elején be kell vezessék az idénymunkásaik adatait.

A mobilalkalmazás egyaránt letölthető az iOS és Android operációs rendszereket használó okostelefonokra, amelynek használata kötelező napszámosokat foglalkoztató cégek és egyéni vállalkozók számára. Az érintettek szerint az elektronikus napszámos regiszter hasznos lehet, ám félő, hogy ez a rendszer is akadozva működik, akárcsak sok más állami informatikai rendszer. A munkafelügyelőség egyébként a https://www.inspectiamuncii.ro/registrul-electronic-de-evidenta-a-zilierilor oldalon tette közzé az online regiszter használati utasítását.

A Kovászna Megyei Munkafelügyelőség vezetője, Ördög Lajos szerint a vállalkozások számára nem kellene gondot jelentsen a mobilapplikáció használata, ám az átállási időszakban a felügyelőség segít az érintetteknek, hogy beletanuljanak az online regiszter használatába. Az érintettek minden munkafelügyelőségen egy erre kijelölt szakembertől kérhetnek jelszót, hogy beléphessenek a rendszerbe, és ő a regiszterhasználatban is segíti az érdeklődőket.

Hirdetés
Hirdetés

A napszámos törvény értelmében egy munkaadó folyamatosan legtöbb 25 napig foglalkoztathat egy idénymunkást, hosszabb időre rendes munkaszerződést kell kötnie, míg egy munkavállaló egy évben legtöbb 120 napnyi idénymunkát vállalhat. Az online rendszer azonnal jelzi, ha egy napszámos nem alkalmazható, így elkerülhető, hogy utólag derüljön ki, hogy az illető jogosultsága lejárt, magyarázta Ördög Lajos. Fontos, hogy a cégek és engedélyezett magánvállalkozók betartsák a napszámosok foglalkoztatására vonatkozó szabályokat, mivel ennek elmulasztásáért akár 6000 lejes büntetést is kockáztatnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük