Felhívás!

Idénre is meghirdetik

Idénre is meghirdetik Gazdaság

Pelletes kazánokra, napelemrendszerekre és nyílászárók cseréjére hirdet idén újabb Zöld Ház programot a környezetvédelmi minisztérium, miközben a tavaly meghirdetett támogatási programra még egyetlen szerződést sem írtak alá, viszont a vele járó ügyvitelre és járulékos kiadásokra elköltöttek már 13 millió eurót.

Costel Alexe miniszter szerint idén a Környezetvédelmi Alapban (AFM) 429 millió lejt különítettek el az Energia hatékony ház nevű programra, amelyből 6000 és 10.000 közötti ingatlan energiahatékonyságát tudnák javítani. Erre a vissza nem térítendő támogatásra egyaránt pályázhatnak magánszemélyek és közintézmények.

Costel Alexe szerint az idei támogatási programból magánszemélyeket abban támogatnak, hogy pellettüzelésű kazánokat, új nyílászárókat és napelemrendszereket vásároljanak, a rendszer megengedi majd, hogy ezek közül akár mindhárom tételre is pályázzanak. A másik, 384 millió lej értékű programot a hazai közigazgatási egységek számára teszik elérhetővé, hogy korszerűsítsék a települések közvilágítását, és cseréljék le a hagyományos égőket LED-es izzókra, ezáltal csökkentsék a villanyszámlákat. Idén a Környezetvédelmi Alap kétszer akkora költségvetésből gazdálkodik, mint tavaly, így összesen 2,8 milliárd lej áll rendelkezésére.

Miközben a környezetvédelmi miniszter nagyszabású támogatási programokat hirdet idénre, több mint 25.000 magánszemély vár arra, hogy a tavalyi, villanyáramot termelő napelemrendszerek vásárlására végre aláírják a szerződést. Mint arról beszámoltunk, az egyenként 20 ezer lejig terjedő támogatás ígérő pályázatot még 2018-ban hirdették meg. A Zöld Ház programból 10 százalékos önrész mellett legalább 3 kWp teljesítményű fotovoltaikus-rendszert lehet vásárolni. Miután tavaly többször is nekifutottak a pályáztatásnak, azt végül sikerült lebonyolítani, ám azóta egyetlen napelemrendszert sem szereltek fel.

A program kapcsán a Greenpeace Románia környezetvédelmi szervezet nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Környezetvédelmi Alap már 13 millió eurót elköltött a program lebonyolításának járulékos költségeire, a pályáztatáshoz szükséges online platformra, hirdetésekre és a programmal foglalkozó alkalmazottak fizetésére. A Greenpeace Románia rámutat, hogy országszerte 25.000 pályázati iratcsomót töltöttek fel a rendszerbe, ennyin várnak a szerződések aláírására, és emlékeztetnek, hogy az eddig elköltött 13 millió euróból további 3000 fotovoltaikus rendszer felszerelését tudták volna finanszírozni.

Értesülésünk szerint a Környezetvédelmi Alap által jóváhagyott kivitelezők sem kapnak semmilyen hivatalos értesítést a Zöld Ház programról. A pályáztató legutóbb idén január végére ígérte, hogy elbírálja a pályázatokat, és nyilvánosságra hozza a nyertesek listáját. Bár hivatalos értesítés még nincs, egyes fórumokon úgy tudják, márciusra várható előrelépés ebben az ügyben. Az érintettek azért is aggódnak, mert a pályázati rendszerben várhatóan nem lesz lehetőség a formai hibák javítására, így ha valaki hibásan vezetett be egy adatot, elutasíthatják igényét. A program körüli bizonytalanság miatt a pályázók egyelőre kivárnak, és sokan nem kérik az áramszolgáltatótól a fotovoltaikus napelemrendszerek használatához szükséges „visszatáplálási engedélyeket”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 19., 19:58
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Itt ismét megszivatják a parasztot, mert ismét az europai támogatások elsikkasztása lessz a cél. A romániai áramszolgáltatóknak nem érdeke,hogy olcsó áramot termeljen akárki. A program már rég el kellet volna induljon, de magassabb érdekek miatt leált.