Felhívás!

Rövidek

Gyermekpénz helyett értékjegy!

A pénzügyminiszter azt támogatja, hogy pénz helyett értékjegyben adják a gyermeknevelési pótlékot, így kényszerítenék a szülőket arra, hogy az állami támogatást valóban a gyerekekre költsék. Florin Cîţu szerint erről még nem született döntés, ám ez a rendszer hatékony például Amerikában vagy Finnországban, ahol értékjegyet adnak gyereknevelési támogatásként, amit a gyerekek oktatására, egészségére stb. költhetnek a szülők. A megbízott-pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy a gyereknevelési támogatás növelését azért halasztották el, mert nem volt rá pénz elkülönítve a költségvetésben, ám megtalálják a forrásokat ahhoz, hogy idén augusztustól valóban megemeljék a gyerekpénz összegét.

Elöregedett autópark

Kovászna megyében tavaly forgalomba íratott autók átlagéletkora 11,9 év volt, ami magasabb, mint az országos átlag. Statisztikák szerint tavaly Romániában 606.163 személygépkocsit jegyeztek be, ezek átlagéletkora 8,3 év volt. Az autóparkra vonatkozó statisztikák szerint a Romániában bejegyzett 8,7 millió személygépkocsik közel fele, azaz 4,3 millió autó életkora meghaladja a 16 évet, és 10%-ot sem tesz ki az 5 évesnél fiatalabb járművek aránya. Természetszerűleg azokban a megyékben fiatalabb az autóállomány, ahol magasabb a lakosság vásárlóereje, azaz magasabbak a bérek. Romániában hetedik éve folyamatosan nő a forgalomba beírt autók száma, a jelenlegi autóparkkal már nehezen tudnak megbirkózni a települések és a nem megfelelő ütemben fejlődő közúti hálózat.

Elfogadnák a bányajáradékot

Az erdélyi és székelyföldi települések számára jelentős többletforrást biztosítana a kormány szándéka, hogy a helyi költségvetésben hagyná a bányajáradék 80 százalékát. Ludovic Orban megbízott miniszterelnök szerint tervezik az erről szóló kormányhatározatot. A bányajáradékot azoknak kell az államkasszába befizetniük, akik valamilyen nyersanyagot termelnek ki. Mivel ezek kitermelése térségünkre jellemző, sok erdélyi, székelyföldi települési és megyei önkormányzat többletbevételhez jutna, ha a bányajáradék 80 százaléka a költségvetésüket gazdagítaná, így a bányászatban érintett települések nem csak ennek káros hatásaival maradnának.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.