Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Robbantásos bankrablás

Az elmúlt napokban elszaporodtak a robbantásos bankautomata-rablások Romániában.

Aradon és a Temes megyei Belence községben vitt véghez sikeres robbantásos rablást, vélhetően ugyanaz a bűnbanda. Nemrégiben Brassópojánán és Sinaián használták ezt a módszert a maszkot viselő tolvajok, akiknek zsákmánnyal együtt sikerült elmenekülniük. A rendőrség nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ezeket ugyanaz a banda követte el. Robbantásos bankautomata-rablást már az elmúlt években is elkövettek Petrozsényben, Brăilán, Bukarestben és Brassóban is. Lényege, hogy a pénzkiadó automata burkolatát robbantják le, és a pénzkazetták nem sérülnek.

Bár látszólag elszaporodtak az országban a bankautomata-rablások, ez Romániában mégsem olyan gyakori, mint a szomszédos Magyarországon vagy Bulgáriában, véli a lapunk által megszólaltatott sepsiszentgyörgyi banki szakember. A neve elhallgatását kérő szakértő szerint ez annak is köszönhető, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) az európai elvárásoknál szigorúbb biztonsági szabályokat követel a bankoktól, így sokkal több biztonsági kamerát és érzékelőt, pánikgombot kell felszerelniük, valamint a bankbiztonsági ellenőrzések is gyakoribbak.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi banki szakértő szerint a hazai bankok saját biztonsági részleget működtetnek, gyakori, hogy ott volt rendőrök és informatikusok dolgoznak. A pénzintézetek alkalmazottait is kiképzik arra, hogy mit tegyenek bankrablás esetében. A fizikai védelmi rendszer mellett az informatikai védelemre is nagy hangsúlyt fektetnek, és a bankok együttműködnek az informatikai támadások kivédésében, így ha egy pénzintézet támadást tapasztal, vagy egy csalásfajtával találkozik, arról értesíti a többieket is, hogy felkészüljenek a kivédésére. Általánosságban elmondható, hogy a romániai bankrendszer biztonságban van, véli a szakértő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük