Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Trendhagyó irodalomóra a diákok kedvence

A Trendhagyó irodalomóra a diákok kedvence Kultúra

Hobbinak indult, később hivatássá vált a zenélés és az irodalom szeretete két fiatal fiú számára. Popovics György és Németh Ferenc középiskolás koruk óta egy csapatot alkotnak, 2009-ben felléptek a Csillag Születik színpadán, és azt vallják, a megzenésített verseket sokkal könnyebb befogadni. Az irodalom szerepéről, a trendhagyó irodalomórákról és a zenéjükről beszélgettünk Németh Ferenccel.

Hirdetés
Hirdetés

– 2005-ben kezdődött minden, meséljenek picit a megismerkedésükről!

– Gyurival szobatársak voltunk a kollégiumban. Egyik alkalommal a klubszobában ülve örömzenélésbe kezdtünk, majd kicsit később egy kollégiumi program keretén belül sor került az első fellépésünkre, ami nagy sikert aratott. Ezután már bátran vágtunk neki az egyéb fellépéseknek is különböző rendezvényeken, majd jött a 2009-es országos tehetségkutató, ahol a nagyérdemű megismerhetett minket.

– Műfajilag hogyan határoznák meg a zenéjüket?

– Nehéz műfaji meghatározást mondani a zenénkre, mivel hosszú évekig az eklektika volt ránk jellemző. Úgy gondoltuk, minden versnek különböző hangulata van, ezért egy-egy albumunkon korábban megjelent a funky, blues, rock, R’n’B és még sok más műfaj is. A negyedik albumunk már egységesebb hangzásvilágot nyújt, elmozdultunk az elektronikus tánczene irányába. A legújabb, ötödik albumunk viszont az indie-pop, indie-rock világát idézi, és ezeket az újabb dalokat nagyon nagy élvezettel és lendülettel adjuk elő a koncerteken is. Ez már egy kicsit „felnőttebb” album a korábbiakhoz képest.

– Körülbelül hány koncert és fellépés áll az együttes háta mögött?

– Ha a kezdeti időszakot nem számoljuk bele, a közel 10 év hivatásszerű zenélés során szerintem minimum 1500 fellépésen vagyunk túl.

– Kinek mi a feladata a bandában?

– Alapvetően Gyurival ketten alapítottuk a zenekart, a menedzserünkkel, Krisztiánnal pedig körülbelül 10 éve dolgozunk együtt, így elsősorban mi hárman szoktunk a legfontosabb kérdésekben döntést hozni. Emellett az alkotófolyamat általában Gyuritól vagy tőlem indul ki, de természetesen Kipinek, a dobosunknak, valamint Bálintnak, a basszusgitárosunknak is biztosítunk kreativitást a dalok véglegesítésekor. A zenekar tagjain kívül van egy szűkebb kör, akik nagyon sokat tesznek azért, hogy minél sikeresebben működjön a Kávészünet.

– Sokszor hallottam már, hogy a Kávészünet zenekar továbbra is trendhagyó. Hogyan ragadt önökre ez a jelző?

– A klub- és fesztiválkoncertek mellett van egy úgynevezett Trendhagyó irodalomóra nevű programunk, mellyel rengeteg helyszínre jutunk el a diákokhoz, többek között azért, hogy ebben a táncolható, popzenei stílusban közelebb hozzuk hozzájuk az irodalmat, a verseket. Ezáltal bizonyítottan jobb jegyeket kapnak feleletkor, és kialakul bennük egy pozitív viszonyulás az irodalom felé.

– December 16-án, hétfőn 10 és 12 órakor a Vigadó Művelődési Házban fognak fellépni. Mivel készülnek erre a két koncertre?

– A régi, ismertebb dalok mellett főként az új album számaira fektetjük a hangsúlyt. Elég sokszínű, táncolható, erőteljes produkcióval készülünk.

– Jövőbeli terveikből megtudhatunk párat?

– Sok helyszínre készülünk a jövő évben is. Az Intim Torna Illegállal megyünk közös turnéra, mely során a legnagyobb magyarországi városokban fogunk zenélni. Ezenkívül nagy örömmel tölt el minket, hogy március 14-én felléphetünk a Papp László Arénában, ahová a Republic zenekar hívott meg minket vendégként, a 30 éves jubileumuk ünnepére. Természetesen igyekszünk minél több határon túli településre is eljutni, ahol mindig nagyon szívélyesen fogadnak minket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük