Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Adventi és karácsonyi előadásokkal készülnek

Adventi és karácsonyi előadásokkal készülnek Kultúra

Az adventi és a karácsonyi készülődés egyaránt fontos mindenki számára, ezért a Molnár Józsiás tanárai és tanulói, bevonva más iskolák diákjait is, adventi és karácsonyi előadásokkal készülnek szebbé tenni az ünnepet. Héjja Ágival, a Kis kezek, nagy mesterek című előadás szervezőjével és Keresztessy Jánossal az adventi koncert zenekarvezetőjével beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Adventi koncerttel és Kis kezek, nagy mesterek című műsorral készülnek fellépni a Vigadó Művelődési Házban. Mesélnének egy keveset a koncentről, előadásról?

Keresztessy János: Iskolánk az adventi időszakban több fellépéssel készül az ünnepre, a Vigadóban tartandó előadás egyike ezen koncerteknek. Az előadások záróeseménye a hagyományos Karácsonyváró koncert, amelyre 20-án, pénteken, a Boldog Özséb-templomban lesz hallható.

Héjja Ági: Évek óta szervezek zenés, zongorás előadásokat a gyerekek számára. Eleinte csak a saját diákjaimmal szerepeltünk, aztán a munkatársaimmal közösen szerveztük meg a Kis kezek, nagy mesterek évente sorra kerülő előadássorozatát. Többnyire a Molnár Józsiás Általános Iskola, valamint a környező iskolák diákjai szerepelnek az előadásban.

– Hogyan készültek? Gyerekekkel, gondolom, hamarabb neki kell fogni a próbáknak.

K.J.: A felkészülés az előadásokra folyamatosan zajlik a teljes tanévben, mivel zenetagozatos iskola vagyunk, minden tanuló félévenként egy bizonyos repertoár elkészítésén dolgozik, amelyből szemelvényeket mutatnak be az ilyen és ehhez hasonló alkalmakkor. Természetesen ezen repertoár az adventi időszakban kiegészül az ünnepkörhöz tartozó, általában kamarazenei összeállításokkal, lehetőséget adva a tanulóknak az együttmuzsikálás ízének megtapasztalására.

H.Á.: Van, aki már nyár óta tanulja az előadandó darabját, van, aki csupán ősztől. Ez attól függ, ki hogyan ütemezi be a tanulási folyamatot. Minden tanár egyénileg dönti el, hogy kinek milyen szerepet ad az előadásban. Nagyon nehéz és hosszú folyamat, amíg egy zenei alkotás úgymond összeáll. Napi szinten szükség van a gyakorlásra, és fárasztó néha ismételni egy dolgot többször is.

Hány gyerek lép színpadra az előadásokon:

K.J.: Majdnem harminc tanulónk fog fellépni.

H.Á.: Az idei műsorunkban 23 diák lép színpadra.

Milyen hangszerekkel mutatkoznak be a Molnár Józsiás-iskola diákjai az adventi koncerten?

K.J.: Szabó-Bokor Ildikó fuvolásai, Todor Boglárka gitárosai, valamint Diaconu Mónika zongorista tanítványai lépnek fel a műsorban. Diaconu Mónika tanárnő zongorakísérőként is közreműködik az est folyamán.

– Milyen érzés/élmény egy ilyen gyerekelőadást elkészíteni, mint a Kis kezek, nagy mesterek?

H.Á.: Nem egyszerű, sőt nagyon sokszor fárasztó, de mindenképp megéri. A sok munka gyümölcse egy kosárban. Gondolom, ezt a kollégáim is így gondolják. A gyerekeknek is pont olyan nehéz, mert ki kell állni a színpadra, ahol számos tekintet figyeli őket, és bemutatni egy produkciót, ami biza nem egyszerű feladat. Biztos nem alszanak ők sem nyugodtan előadás előtt. Azonban minden egyes előadás nagy élmény.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük