Hirmondo

Bemutatkozik a Lányos Asszonyok

Bemutatkozik a Lányos Asszonyok

A kovásznai Lányos Asszonyok nevet viselő RMDSZ-nőszervezeti csapatot sokan ismerik, főleg a főzőversenyeken való remekeléseikért, ám a szóban forgó hölgyek emellett még számos tevékenységből, köztük karitatív rendezvények megszervezéséből is kiveszik részüket – derült ki a Bodó Enikő nőszervezeti elnökkel folytatott beszélgetésünkből.

Hirdetés
Hirdetés

Bodó Enikő elmondta, a csapat eredetileg 2014-ben állt össze, mint az akkor frissen megalakuló RMDSZ-nőszervezet kovásznai csapata. Szintén abban az évben, szeptemberben részt vettek a kovásznai városnapi főzőversenyen, amire a Lányos Asszonyok néven neveztek be. Ez utóbbi sikeres szereplésük okán úgymond ilyen néven ismerték meg őket az emberek, és ha később elhívták különböző főzőversenyekre, akkor már ezen a néven szerepeltek. Az elmúlt évek során számos főzőversenyen vettek részt, nemcsak Kovásznán, hanem más településeken is, s nem egyszer első helyezést értek el a konyhaművészetükkel.

A Lányos Asszonyok arculatához azonban nem csak a finom ízek, hanem a rusztikus hangulatot idéző igényes díszítés, illetve összhang és jó hangulat is hozzájárul, amit kiegészít a hímzéses fekete blúz és vörös kötény. Szerintük sokszor a díjazásnál az ízvilág mellett, a terítéssel is jó pontokat szereznek.

Érdemes kiemelni, hogy a csapat tevékenysége nem merül ki a főzőversenyeken való részvételben, emellett számos más eseményen szerepet vállalnak. Minden májusban, anyák napja alkalmával szegfűt osztanak a kórházban az anyukáknak, vagy épp gyereknapon pánkót sütnek a kicsiknek. Emellett pedig bekapcsolódnak az RMDSZ rendezvényeibe, pl. az Orbaiszéki Forgácsfesztiválon csörögét sütöttek, az adventi koszorúzás alkalmával pánkót, kalácsot, meleg teát készítettek, de megszervezik az idősek karácsonyát is, amely tavaly már akkora népszerűségnek örvendett, hogy a művelődési központban kellett megtartaniuk.

A közelgő tevékenységek kapcsán megtudtuk, részt szeretnének venni a sepsiszentgyörgyi kolbásztöltő fesztiválon, majd készülnek az idősek karácsonyának megszervezésére, ahol saját maguk által készített ajándékokkal kedveskednének a szépkorúaknak. Annak kapcsán, hogy pontosan mi is a célja a Lányos Asszonyok tevékenységének, Bodó Enikő elmondta, elsősorban azt szeretnék, hogy a nők részt vegyenek a közösségi életben, illetve hogy tevékenységük által a közösséget szolgálják.

A Lányos Asszonyok csapatát Bodó Enikő mellett Demes Éva, Tompa Zsuzsa, Beder Tünde, Bede Júlia, Papp Kinga, Gazda Rozália, Gecse Mária, Zágoni Edit, Kertész Eszter, Jeszenovics Tímea alkotja.

Hozzászólások