Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tavaszi sikerálmok

Majdnem pontosan egy hónap leforgása alatt két magyar felnőtt jégkorong-válogatott juthat világélvonalba. A női nemzeti csapat számára április 7-én, a Budapest Vasas Jégcentrumban kezdődik a Divízió 1/A világbajnokság, első ellenfél Norvégia, majd 8-án Szlovákia, 10-én Dánia, 12-én Olaszország, 13-án Ausztria. Ebből a hatosból az első kettő jut a 10 tagú elit osztályba. A magyar csapat számára megoldható feladat, nem hiú ábránd a feljutás. Érdekesség – és jó ómen! –, hogy a szövetségi kapitány az a Pat Cortina, aki a magyar férfi válogatottat világelitbe vezette 11 évvel ezelőtt (2008., Szapporó). A kanadai–olasz állampolgárságú, ám „tiszteletbeli magyarként” is emlegetett szakember a feljutást és a 2022-es olimpiai részvételt is elérhetőnek látja, a derűlátást a magyar női jégkorong erőteljes fejlődésének tulajdonítja.

Az anyaországi férfi csapat számára ez a hónap majdnem teljes egészében a felkészüléssel telik, a kazahsztáni Divízió 1/A vb rajtja április 29., az ellenfelek sorrendben: Dél-Korea, Fehéroroszország, Litvánia, Szlovénia, Kazahsztán. Az első kettő jut az élvonalba, a magyar csapat ismét szintet léphet, noha az esélylistán a harmadikként emlegetik.

A román válogatott április végétől az I/B értékcsoportban szerepel, ez a régi C-osztály. Ellenfelek: Lengyelország, Észtország, Japán, Hollandia, Ukrajna. Egy feljut, egy kiesik, a székelyföldiekkel tele román válogatottnak a bent maradás a célja. A magyarországi és romániai jégkorong közötti egy-két vagy másfél osztálynyi különbség évek, évtizedek óta tény, és ez aligha változik a közeljövőben. A Ferencváros és a Csíkszeredai Sportklub ugyan ezekben a napokban öldöklő csatát vív az Erste Liga döntőjében, de ez (főleg a légiósok szerepeltetése okán) nem mérvadó a két szomszéd jégkorongsportjának összehasonlítását illetően.

Fociról most két magyar örömhír. A nagy válogatott az utóbbi 10–15 vagy 20–25 évben először győzött tétmérkőzésen olyan csapat ellen, amely értékszámban és játékerőben messze fölötte állt, a magyar U17-es válogatott pedig ismét Eb-résztvevő, a selejtezők eddigi 5 mérkőzésén még gólt sem kapott. A magyar utánpótlás korosztályok közül az U17 a legsikeresebb, persze évente, kétévente más-más játékosokkal.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük