Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Látványos fejlődés

Látványos fejlődés Kultúra

A hetvenes évek szakoktatást feltámasztó lázában született szentgyörgyi kereskedelmi, gazdasági és vendéglátóipari szakközépiskola, mely ma Berde Áron nevét viseli, fennállásának 45. évfordulóját ünnepelte pénteken.

Ennyi időbe több költözés, névváltozás belefért, de a folyamatos, kitartó építkezés is része volt az évtizedeknek, így jutottak el a pár fős oktatógárdától és befogadott intézményi státusból a mai állapotokig: egy sokféle szakoktatást nyújtó, jó infrastruktúrával rendelkező szaklíceumig, mely a kiváló magyar jogász, közgazdász, természettudós, akadémikus nevét méltósággal igyekszik viselni.

Miután délelőtt a szaklíceum névadójának életét plakátokon mutatták be a diákok, az iskola mindahány osztálya és a kiskunhalasi testvériskola küldöttsége is megkoszorúzta az iskola udvarán álló, Berde Áron tiszteletére állított emlékművet, majd a tanulók az udvaron maguk formálták meg a nagyméretű Berde 45 feliratot.

Ezután került sor a gálaműsorra, amelyre hivatalosak voltak a szaklíceum előző vezetői és oktatói, a polgármesteri hivatal és a tanfelügyelőség képviselői, a testvérintézmények küldöttei, valamint mindazon cégek és iskolák, amelyekkel jó partneri kapcsolatot ápoltak az évek folyamán.

Dr. Szőke Annamária igazgatónő üdvözlőbeszéde után, melyben az építő csapatmunka jelentőségét méltatta, Nagy Zoltán, a polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetője Sepsiszentgyörgy önkormányzata nevében köszöntötte a jelenlévőket. A diákoknak a megtartó közösséget ajánlotta figyelmébe, amelyhez jó hazatérni, külföldi tudással, tapasztalattal gazdagon megrakodva, úgy, amint azt Berde Áron tette. Majd Popescu Marius szaktanfelügyelő és Péter Sándor, a megyei pedagógusszövetség elnöke állt a mikrofonhoz. Szót kapott Gazdag Ildikó is, aki 17 évig volt igazgatója (Szőke Annamária előtt) az iskolának, és meghatottan idézte fel az intézményépítés izgalmas éveit, a Berde Áron név elnyeréséért folytatott küzdelmet is. Bancea Gábor református lelkész a szeretettel végzett munka maradandóságára hívta fel a figyelmet, majd áldást mondott a jelenlévőkre, de megemlékezett a már elhunyt oktatókról, diákokról is.

Hirdetés
Hirdetés

Ezután Biszak Hanna végzős diák mutatta be az iskola 1974-ben kezdődő történetét. Az ötvenes években megszüntetett szakoktatás újraépítésére tett erőfeszítés eredményeként négy tanárral és 12 óraadó, szakmáját gyakorló óraadó tanárral a Mikó Kollégiumban született meg a mai intézmény, mely aztán az évek során a Kálvin-térre, onnan a Vörös Hadsereg útjára, újra a Mikóba, majd az Ág utcába, jelenlegi helyére költözött. 2007-ben vette fel Berde Áron nevét a szaklíceum, melyben akkor még két nyelven folyt az oktatás, ma már csak egy posztliceális román osztálya van. Sok pályázás eredményeképpen gazdagodott tankonyhával, felszereléssel, sportcsarnokkal az idők folyamán.

Az évfordulós ünnepségen a továbbiakban a diákok szavaltak, táncoltak, majd az igazgatónő okleveleket és emlékplaketteket adott át a korábbi intézményvezetőknek, szakoktatóknak, az önkormányzat, tanfelügyelőség, az RMPSZ és testvériskolák képviselőinek, a Barabás Endre Iskolaalapítvány volt elnökének. Végül a katolikus egyház részéről Elekes Szabolcs segédlelkész mondott áldást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük