Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vágják az erdei utat

Vágják az erdei utat Kultúra

Mával ismét turnéra indult a Háromszék Táncegyüttes a Vágják az erdei utat című folklórműsorával. Az Ivácson László által rendezett előadást négy észak-erdélyi városban, Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Margittán és Nagyváradon is láthatják az érdeklődők.

A nagysikerű márciusi, magyarországi turnét követően, április 1–4. között ismét útra kel a Háromszék Táncegyüttes társulata, ez alkalommal az ország északi városaiban lép fel. A 2018 szeptemberében bemutatott Vágják az erdei utat… című folklórelőadás keserű-édes emlékezés, egy olyan táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a Küküllő menti, a Sajó menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt – száz évet vissza az időben.

Hirdetés
Hirdetés

2018-ban volt pontosan száz éve, hogy véget ért az első világháború, amely folklorisztikai szempontból az utolsó olyan nagy társadalmi esemény volt, amely „alkotásra” szólította fel a népet. A háború előtt, alatt és után hatalmasat gazdagodott a népdal, a népzene és a néptánc világa. A besorozás előtti búcsúztatások, a katonaságban megélt férfimulatozások tánc- és zenei anyaga, valamint a háború után hazatérő katona, a fiát elveszítő édesanya, a férjét elveszítő feleség sirató énekei mind ebben az időben születtek és nyerték el az általunk megismert végső formát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük