Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Még birkóznak az adószázalékokért

Még birkóznak az adószázalékokért Kovászna megye

Van a városnak ugyan egy költségvetés-tervezete, de azzal addig nem sokat ér, míg az országost el nem fogadják. Annak az időpontja is bizonytalan, de az az összeg is, amivel az önkormányzat számolhat. A miértekről és hogyanokról beszélt Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere (képünk) tegnapi sajtótájékoztatóján.

Hirdetés
Hirdetés

Annyi biztosnak látszik ugyan, hogy az önkormányzatok legjelentősebb bevételi forrását kitevő 10%-os személyi jövedelemadó 100%-a helyben marad, mert erről már egyeztettek a kormánnyal az elöljárók, de annak elosztása még kérdéses. A municípiumok szövetségének képviselői azt szeretnék, hogy 60%-a maradjon a településeknél, 40-et kapjon a megyei tanács a saját működtetésére és a községek közti szétosztásra.

A végső arányokat sok politikai szempont határozza meg – vélekedett a polgármester –, hiszen a megyei tanácsok vezetői túlnyomórészt kormánypártiak, míg a municípiumok elöljárói között többen vannak ellenzékiek, illetve saját pártvezetésükkel is konfliktusos viszonyban álló szocdemek. Minden százalék pluszban vagy mínuszban 1 millió lejt jelent a városnak, hiszen Szentgyörgy személyi jövedelemadóból éves szinten mintegy 100 millió lejt inkasszál.

Antal elképzelése szerint 58-60% lenne az az arány, amellyel a város legalább annyiból gazdálkodhatna, mint 2017-ben. Mindenképpen azt az elvet kellene érvényesíteni, hogy a pénz ott maradjon, ahol megtermelik – mondta az elöljáró, aki azzal is egyetértett, hogy érvényesítsék a szolidaritást a szegényebb településekkel, csak annak ne az legyen a végeredménye, hogy a szegényebbek végül többől gazdálkodhatnak, mint azok, akiktől a pénzt kapják.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük