Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mégse

A nyájas olvasó bizonyára ismeri A bíró okos lánya című népmesénket (ha mégsem, akkor járjon utána). A mesében Mátyás király meg akarja leckéztetni egy község bíróját, mert az ki merte írni házának kapujára, hogy gondtalanul él. Az uralkodó kitalál mindenféle megoldhatatlannak tűnő feladatot, pusztán abból az egyszerű – és szerintem elég undok – megfontolásból, hogy borsot törjön hűséges közszolgájának az orra alá. De a tanulság, hogy terve minden alkalommal besül, mivel a bíró eszes leánya, apját segítve, szellemesnél szellemesebb, kreatívnál kreatívabb válaszaival túljár a kötözködő, alattvalóit ugratni szándékozó monarcha eszén.

A legutolsó próbatétel a bíró leányát Budára rendeli, mégpedig a következő feltételek mellett: az se ruhában, se meztelenül, se lóháton, se kocsin, se gyalog érkezzen, mi több, ajándékot hozzon is, meg nem is neki. A mesebeli csavaros eszű leányzó azonban itt sem esik kétségbe, hanem okosan kitalálja, hogy félmeztelenül, bakkecskén és egy galambbal a kezében, amit majd elröptet, amint megérkezik, simán eleget tud tenni Mátyás király próbatételének.

Nos, ez a mese jutott eszembe, ezt a szellemes bíróleányi logikát láttam visszaköszönni, mikor a három erdélyi magyar párt közös nyilatkozatáról olvastam, amiben arról tesznek tanúbizonyosságot, hogy az eredeti célt, ami okán ilyen szépen létrejöttek, ti. az önrendelkezés tervezetét még mindig komolyan gondolják, és keresik is a helyét neki a román politikai életben.
Történt is valami az ügyben, és mégse. Született nyilatkozat, és mégse, hiszen a nyilatkozatok általában nyilvánosak, ez azonban mégse. Azt sem tudni, mit tartalmaz. Alá is írták mind, és mégse, hiszen többek között az autonómia-mozgalom zászlóhajósát, az SZNT-t kihagyták. Tettek is valamit, és mégse, hiszen semmi konkrétumról nem tudni, semmilyen távlati akciótervről.

De akárhogy is van, az biztos, hogy Mátyáshoz képest a román uralkodóosztály egyáltalán nem örül a mutatványnak. Tudose miniszterelnök úr annyira összezavarodott, hogy ő már akasztana, és mi mást, mint magyarokat, nyilván, a székely zászlók mellé. Persze, az is lehet, hogy mégse. Az is lehet, hogy csak viccelt. Vagy mégse?

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. január 12., 15:30
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Hozzászoltam,cenzúrázták…a3szek is már vagy néhány hónapja,a cikkek alatt írja hozzászólások de kalapáccsal is üthetnéd kattintás helyett…akkor miért kell kirakni? átverés az egész! de ezt moderálásnak nevezik ,ha megírod az igazat meg pc-nek (píszí)

  • User
    Dátum: 2018. január 15., 18:45
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Idős újságolvasónak, tisztelettel. Nem kételkedek abban, hogy a többet tapasztalt ember tanácsot adhat ifjabb társának a bajban, megpróbáltatásban, segít abból kilábalni. Ez nem akadályozhatja meg abban, hogy ne hallgassa meg fiatalabb társát bármely meséjében, amelyet iskolában vagy könyvtárban esetleg a buszon hallott. Segítsen neki helyesen értelmezni a helyzetet, ha ennek értelmét látja. Nem írtam útszélen tapasztalt mesét, pedig az eset most ilyen. A pártok le nem egyeztetett magaviselete ilyen. Csak kárunkra egyeztek, de nem azokat kárhoztatja, ön az újságírót oktatja? Milyen előnyei jogán? Tessék ezen elmélkedni! Hátha többen hiszünk abban, hogy Mátyás mítosza már korában sem volt foszlásmentes.