Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kivédhető a drágulás

Kivédhető a drágulás Kovászna megye

Decemberi sajtótájékoztatóján a Tega Rt. igazgatója, Máthé László, valamint az ÖKO Sepsi települések közötti társulás elnöke, Tóth-Birtan Csaba a kétpillérű hulladékgyűjtés bevezetésének eredményeit ismertette.

Mint ismeretes, a Tega november elejétől egyik héten a vegyes, másik héten az újrahasznosítható hulladékot szállítja el. Az intézkedés a magánházakat érinti, a tömbházak körül elhelyezett konténerek ürítési rendje nem változott.

Az európai uniós elvárás Romániával, így Kovászna megyével szemben is egyszerű, és a lakosság részéről is együttműködést igényel: a vegyes, azaz lerakásra kerülő hulladékot csökkenteni kell, míg az újrahasznosítható anyagok százalékát kötelesek növelni a tagállamok. A csatlakozási szerződés leszögezi, hogy mi történik abban az esetben, ha valamelyik tagállam nem teljesíti a vállaltakat. Ekkor indula mulasztás miatti eljárás, amely vaskos pénzbírságot jelent.

– Azt akarjuk, hogy ne kelljen senkinek se többet fizetnie – mondta az igazgató. – Azokban a megyékben, ahol nem sikerül a megfelelő mennyiségű szelektív hulladékot begyűjteni, bírságolni fog az EU. Ezeket az összegeket a hulladékszállításért fizetett illetékeken megérzi a lakosság, ami minimum 4–5 lejes drágulást jelent majd személyekre levetítve. Hangsúlyozom, ez egyelőre más megyéket érint, Kovászna megyét nem!

Máthé elmondta, tavaly novemberben 3200 tonna vegyes hulladékot szállított a megye, 2017-ben csupán 2300-at. Ez azt jelenti, hogy az európai uniós csatlakozáskor Románia által vállalt vegyes hulladék csökkentésének mértékét elérte, sőt túl is teljesített Háromszék: 25 százalék helyett 27 százalékkal csökkent a lerakott mennyiség.

– A 2016-os adatokhoz képest nem csökkent a háztartások által termelt hulladék mennyisége, éppen ezért kellett bevezetnünk a kéttípusú elszállítást. Az újrahasznosítható anyagokból tavaly novemberben 122 tonnát, idén pedig 358 tonnát gyűjtöttünk. Ez egyértelmű előrelépés, mert majdnem 300 százalékkal növeltük az újrahasznosítható mennyiséget. Van pár község, ahol nagyon jól működik a szelektív gyűjtés: Árkos 33 százalékkal haladta meg a tavalyi számot, ami idén novemberben 5,02 tonna szelektívet és 15,04 tona vegyeset jelent, Kommandó 30 százalékos növekedést produkált 1,74 tonna szelektívvel és 5,98 tonna vegyessel, Mikóújfalu 18 százalékon van. A legtöbb település egyébként 10 százalék fölött teljesített szelektív gyűjtésben – közölte Máthé László.
A tavalyhoz képest az ÖKO Sepsi községek közti társulás területén tavaly novemberben az össz-hulladékból 4 százalék volt szelektív, idén 30 százalék. Ez csak november.

„Csökkent vidéken a vegyes hulladék mennyisége, tavaly 1875 tonna volt, idén 997 tonna gyűlt össze – mindez a kettős gyűjtés eredményeként. Másképp megfogalmazva: tavaly, amikor még nem működött a lécfalvi hulladékfeldolgozó, Brassóba 374 teherautó szemetet vittünk, idén, már Lécfalvára és Brassóba (megj.: Brassóba csak Barótról szállítanak hulladékot) összesen 322 autónyit szállítottunk, ami 52 kamionnyi csökkenést jelent. Ez mindenképp biztató. Ha beleszámoljuk Sepsiszentgyörgyön a lebomlót és a szelektív hulladékot, akkor 45 százalék szelektív-rátánk van, ez majdnem a 2020-ra előírt arány. A rendszer tehát működik” – összegzett Máthé László. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. december 20., 11:17
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Miért csökkent a vegyes hulladék annak utána jártak?Nagyon sok szemét a természetben „landol”.Mivel csak két hetente viszik el.Azt nem értem hogy miért nincs lomtalanítás egy évben kétszer,mint az Eu. más országaiban,ha már annyira az Eu-nak kell megfeleljünk.

  • User
    Dátum: 2017. december 20., 14:25
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Dobálózik Máthé a számokkal, de azt nem magyarázza meg, hogy miért diszkriminálja a magánházak lakóit!? Miért nem képesek minden héten elvinni a szemetet? Ha így folytatják, akkor azért sem fogjuk külön gyűjteni!