Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ismét várják a donorokat

Ismét várják a donorokat Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi vérközpont önkéntes véradásra hív. Munkanapokon (hétfő-péntek) 8-tól 12 óráig jelentkezhetnek azon 18-60 éves személyek, akiknek nincs krónikus, illetve ragályos betegségük.

A véradás engedélyezésének, elfogadásának egyéb feltételei között szerepel még a megfelelő testsúly, a legfeljebb 200/100-as vérnyomás, és ez alkalommal kizáró jellegű lehet, ha a donor a jelentkezés előtti két hétben bizonyos gyógyszereket szedett. A véradásra való jelentkezés előtti legalább 48 órás időszakban tilos szeszes italt fogyasztani, a dohányzóknak szüneteltetni kell a cigarettázást a véradás előtt legalább két órával, és véradás után sem ajánlatos rágyújtani legalább két óráig.

A véradók számára minden alkalommal ételjegy jár hetven lej értékben, emellett meghatározott laboratóriumi skálán ingyenes vérvizsgálatokat is igényelhetnek. A sepsiszentgyörgyi, Bánki Donát utca 15. szám alatti vérközpont közleménye kiemeli, hogy a kórházak vérhiánya miatt a felhívásuk sürgősségi esetnek tekinthető, és számítanak olyan személyek jelentkezésére, akiknek szívügye az életmentés.

Hirdetés
Hirdetés

Kovásznai akció

Kovászna fürdőváros is meghirdette az immár sokadik véradási kampányát, ezúttal március 22-én reggel 8 órai kezdettel, a városi kórház sporttermében (Gábor Áron utca 6/A szám). Helybélieket és gyógykezelésre vagy üdülésre érkező vendégeket egyaránt várnak, elfogadnak véradásra. Fő szervező és ügyvivő a helyi Dr. Benedek Géza Szívkórház és a sepsiszentgyörgyi vérközpont.

A kovásznai csoportos véradásra hagyományos módon akkor kerülhet sor, ha lesz legalább 20 donor.

Az előzetes bejelentkezéseket, feliratkozásokat a városi művelődési ház épületében működő szociális igazgatóság székhelyén fogadják (1918. december 1. utca 1. szám). A Kovászna fürdővárosban esedékes véradás szervezői a közleményükben felsorolják a Sepsiszentgyörgyön is érvényes feltételeket, és kiemelik, az önkéntes véradók szabadnapra jogosultak (amennyiben munkavállalók), hét ételjegyet kaphatnak, emellett a polgármesteri hivatal különféle kedvezményeket ajánl (ingyenes belépés művelődési rendezvényekre, sportbázisok ingyenes használata, féláras menetjegy vagy bérlet a városi autóbuszokra stb.).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük