Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megújult egy régi építmény

Megújult egy régi építmény Kovászna megye

Jelentős, több mint kétszázezer lejből valósult meg a kézdiszárazpataki templom tetőszerkezetének a felújítása. A munkálat ellenértékének nagy részét a Bethlen Gábor Alapítvány finanszírozta, de besegített a kézdiszentléleki önkormányzat és Kovászna Megye Tanácsa is.

Hirdetés
Hirdetés

Az 1311-ben Zarazpatak néven említett település középkori temploma 1735-ben romokban hevert, helyére 1798-ban épült fel a Szent Bertalan tiszteletére szentelt mai római katolikus temploma. Részben ez újult meg – tájékoztatott a község polgármestere, Balogh Tibor és a település plébánosa, ft. Bodó Imre nyugalmazott főesperes, aki korábban Háromszéket szolgálta egyházi vezetőként.

A nyugalmazott főesperes elmondta: 2021-ben éltek a lehetőséggel a Bethlen Gábor Alapítvány által kiírt pályázaton, 14 millió forintot sikerült lehívniuk, ezt egészítették ki a háromszéki önkormányzattól kapott negyvenezer lejjel.

„A tetőszerkezet javítása mellett más munkálatok is történtek a templom környékén, térkővel burkoltuk az előtte lévő teret, a várkerítést is felújítottuk. Az épületről lefolyó vizet csatornáztuk. A munkálatokat Karacsi Károly cége és munkacsoportja végezte” – részletezte a plébánosa, aki ezúton is köszönetét tolmácsolja az anyagi segítségért.

Bodó Imre kifejtette, nem csak az anyagi segítség számított, a kézdiszentléleki önkormányzat által biztosított gépi munkaerő is sokat nyomott a latban.

Balogh Tibor kézdiszentléleki polgármester érdeme, hogy a négy helységet, a községközpont mellett Kiskászont, Kézdikővárt és Kézdiszárazpatakot magába foglaló községben minden köz- és egyházi tulajdon megújult. Kézdiszárazpatakon mintaszerű kultúrotthon, az 1956-os ellenálló Ópra Benedek után elnevezett óvoda és iskola is rendbe van téve, de hasonlóan néznek ki a község többi településének közintézményei is. Kiskászonban új iskola és közösségi ház építése zajlik, ugyanakkor a Perkő alatt megbúvó település egy új templommal is gazdagodott, szintén össznemzeti összefogásnak köszönhetően.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük