Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Olténiában kezd az OSK U18

Olténiában kezd az OSK U18 Sport

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) versenybizottsága kisorsolta az idéntől bevezetett Ifjúsági Liga (Liga de Tineret) első fordulójának mérkőzéseit. A hivatalos időpontokat kijelölték, de az érintett klubok kérésére lehetnek egy-két vagy több napos eltérések az egész bajnokság során.

Hirdetés
Hirdetés

A futballakadémiák legutóbbi rangsorának első 24 helyezettje szerzett jogot arra, hogy csapatot indítson az Ifjúsági Ligában, a résztvevőket két 12 tagú csoportra osztották. Az Ifjúsági Liga átveszi az U19-es Elit Liga helyét, de csak ebben a korcsoportban, az U17-es Elit Liga megmarad. A nagyobbaknál nemcsak névcsere történik, hanem a szabályzat is változik. Az Ifjúsági Ligában voltaképpen az U18-as korosztály követelményeinek megfelelő játékosok léphetnek pályára, és mindegyik csapat dönthet arról, hogy szerepeltet-e mérkőzésenként maximum három U21-es labdarúgót.

A szabálymódosítást, átszervezést főleg azzal indokolják, hogy a korábbi évek U19-es Elit Ligájában amúgy is rengeteg U18-as korosztályú labdarúgó játszott, az U19-es válogatott tagjainak zöme felnőtt csapatokban szerepelt, az U19-es Elit Liga győztes csapatból pedig már sokaknak nem volt játékjoga az UEFA Youth League néven ismert kupasorozatban, ami voltaképpen az ifjúsági Bajnokok Ligája. (Tavaly és idén is az FK Csíkszereda képviseli Romániát az YL-ben, illetve ifi BL-ben.)

A Nyugati csoportban szereplő Sepsi OSK U18 az első fordulóban az Universitatea Craiova otthonában lép pályára, az FK Csíkszereda a Politehnica Temesvár csapatát fogadja. A többi mérkőzés: Ripensia Temesvár – Universitatea Kolozsvár, UTA – Academia de Fotbal Viitorul Kolozsvár, LPS Banatul Temesvár – Campionii FC Arges Pitesti, CFR Kolozsvár – Kids Tâmpa (Cenk) Brassó. Az Ifjúsági Ligában U18-as korosztályú vagy fiatalabb játékosok szerepelhetnek, de a szabály megengedi, hogy mérkőzésenként három-három U21-es korosztályú labdarúgó is tagja legyen a csapatoknak.

A Sepsi OSK U18 mérkőzései az eredeti sportnaptár szerint: augusztus 20-án idegenben az Universitatea Craiovával, 28-án saját pályán az UTÁ-val, továbbá: szeptember 4-én FK Csíkszeredával (i), 11-én a Banatul Temesvárral (o), 18-án a CFR Kolozsvárral (i), 25-én a Kids Brassóval (o), október 2-án az FC Argessel (i), 9-én a Politehnica Temesvárral (o), 16-án a Viitorul Kolozsvárral (i), 23-án az Universitatea Kolozsvárral (i), 30-án a Ripensia Temesvárral (o). Mint látható, az otthoni és idegenbeli mérkőzések aránya 5-6 (az FK Csíkszeredánál 6-5).

Az Ifjúsági Ligában az alapszakasz során mindenki mindenkivel játszik, ez 11 mérkőzés, de visszavágó nincs. Az alapszakasz után az 1-6. helyezettek a felsőházi rájátszásban folytatják 10 mérkőzéssel, mindenki mindenkivel kétszer játszik. A 7-12. helyezettek az alsóházban játszanak ugyanazon rendszerben, 10-10 mérkőzéssel. A felsőházi rájátszás 1-2. helyezettjei a Keleti csoport 1-2. helyezettjeivel játsszák a két elődöntőt, a döntő csak egy mérkőzésből áll.

Az augusztus 20-án rajtoló U17-es Elit Liga a mezőny szempontjából gyakorlatilag párhuzamos az Ifjúsági Ligával, de a mérkőzéseik nem mindig ugyanazon a napon lesznek, a Sepsi OSK U17 – UTA U17 mérkőzés például augusztus 27-re, az FK Csíkszereda U17 – Sepsi OSK U17 szeptember 3-ra van kiírva.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük