Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sok van Ede számláján?!

Erdélyi, romániai politikai körökben és a sajtóban elterjedt a híre annak, hogy részleges kormányátalakítás várható, Mihai Ciucă kormányfő levált két-három minisztert, és egyikük Novák Károly Eduárd lehet. A román sajtó alig palástolt élvezettel szedte csokorba a baráti körökben Ede becenévre hallgató sportminiszter úgynevezett botrányait, amelyek megítélésében nyilván etnikai (magyar) szempontok is felmerülnek.

Hirdetés
Hirdetés

Amikor Ana Maria Brânză-Popescu a tokiói olimpián egy tussal elveszítette a női párbajtőr egyéni döntőjét, hirtelen csalódottságában a vívósport gyenge állami támogatásáról panaszkodott, erre Novák Károly azt mondta, Ana Maria akkor sem nyert volna aranyat, ha a vívószövetség évi költségvetése 5 millió lejjel nagyobb lett volna. A kijelentés miatt Ana Maria Popescu a hazatéréskor nem volt hajlandó kezet fogni a miniszterrel.

A fentiek mellett még ezek lehetnek a Novák Károly Eduárd „feketelistás” számláján, amit némely románok neki felrónak: részt vett a július 23-i csíkszeredai stadionavatón, magyar és székely zászlók közelében végighallgatta a román, magyar és székely himnuszt, csak magyar beszédet tartott, sőt kifejezte büszkeségét emiatt, és konkrétan említette a Székelyföld elnevezést.

Többször azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ komoly sportberuházásokat végez, noha a pénzt a román kormány folyósítja. Kiadott egy olyan rendeletet, amely arra kötelezi a csapatokat, hogy a mérkőzéseiken legalább 40 százalékos arányban román állampolgárságú játékosok szerepeljenek. A budapesti úszó világbajnokságon két aranyérmet szerző David Popovici bukaresti hivatalos fogadásán mondott beszédében teljesen mellőzte a jelen lévő Robert Glință úszót, aki szintén döntős volt a vébén.

Egymástól különböző román és magyar szövegekkel üdvözölte a Facebook közösségi oldalon a tizenéves csodaúszó Popovici budapesti győzelmeit, a magyar szövegben nem szerepelt például a „Románia minden szíve együtt dobogott” megfogalmazás. Nem ítélte el azt a mozzanatot, amikor a budapesti Divízió 1A jégkorong világbajnokságon, a Magyarország – Románia (4-2) mérkőzés után a romániai válogatott magyar tagjai felsorakoztak a közönség közelében a székely himnusz éneklésének idejére. A májusi, bukaresti kettős kupadöntőn csak a győztes Sepsi OSK-nak, valamint az U19-es korosztályban győztes FK Csíkszeredának és a vesztes Sepsi OSK-nak gratulált, a felnőtt csapatok döntőjében vesztes FC Voluntarinak nem.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük