Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Méregdrága gyógyszerek?

Többen panaszkodtak, hogy jelentősen megdrágultak a gyógyszerek az elmúlt időszakban, a korábbi kompenzált készítmények drágulása mellett, a vény nélkül kapható szerek is sokkal többe kerülnek most. Emiatt vannak, akik lecserélték gyógyszereiket olcsóbbra, mások az adagokat csökkentették.

Hirdetés
Hirdetés

Korábban nem tapasztalt mértékben nőttek meg a gyógyszerárak országos szinten, így Háromszéken is. A térítéses, vényköteles gyógyszerek ára már tavasszal emelkedett, amikor a kompenzált gyógyszerek árának korrekciója történt – mondta Fazakas Kata gyógyszerész, de most már az egyéb készítmények is jóval többe kerülnek.

A vásárlók szerint olyan készítmények is vannak, amelyek ára majdnem háromszorosára nőtt, ugyanis az Ibuprofen korábban 7-8 lejbe került, most pedig 19-20 lej. Az egyik vásárló elmondta: havonta vásárol görcsoldót és fájdalomcsillapítót, ami eddig 20-25 lejbe került, most azonban 65 lejt fizetett ugyanazokért a gyógyszerekért.

Fazakas Kata gyógyszerészként tapasztalja, hogy valóban nagy a drágulás, mint mondta, az ukrajnai háborús helyzet a gyógyszeripart is érintette, mivel számos alapanyag onnan származik, de ehhez jön még az üzemanyag árának emelkedése, ami a szállítási költségeket is megnöveli.

A betegeknek azonban nincs választásuk, meg kell vásárolni a gyógyszereket, azonban gondot jelent, hogy sokan azt kérik a gyógyszerészektől, cseréljék ki tablettáikat olcsóbbra, mint amit felírtak. A szakember szerint ezzel az a probléma, hogy adott betegségekre nem minden készítmény ugyanolyan hatóanyagú, ezért veszélyes lehet a csere. Akik mégis megvásárolják a felírt gyógyszereket, van, hogy kevesebbet kérnek és vesznek be az előírt adagnál, ami szintén veszélyes lehet. A vényköteles gyógyszerek esetében márciusban volt kiigazítás, a recept nélküli gyógyszereket azonban nem támogatja az állam, ezek ára az elmúlt másfél-két hónapban nőtt meg, akár 150 százalékkal is. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások