Felhívás!

Döcög a népszámlálás

Döcög a népszámlálás Kovászna megye

Ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek Kovászna megyében is a népszámlálás második szakaszában, mint országos szinten, de a helyzet kezelhető és remélhetőleg nem lesznek nagyobb gondok – véli a Kovászna Megyei Statisztikai Hivatal vezetője, Illés Andrea.

A lekérdezésen alapuló népszámlálási szakasz Háromszéken is nehézkesen halad, de nincsenek olyan gondok, amelyek csak a mi megyénkre jellemzőek – mondta a statisztikai hivatal igazgatója. Több számlálóbiztos is dolgozik terepen, viszont a körülmények olykor nehézkesek: nem egyértelműek a lekérdezéssel kapcsolatos kérdéskörök a tableteken, lassan töltődnek be az adatok és több időre van szükség egy-egy család esetében. Az is gond, hogy a táblagépeken nem lehet nyelvet váltani, így csak a román kérdőív érhető el, de minden esetben lefordítják azt a kérdezőbiztosok.

Olvasói kérdésekkel kapcsolatban is válaszolt Illés Andrea, ugyanis felmerült, hogy mi történik a bérbe adott lakások lakóival, akik, ha nincsenek szerződéses viszonyban a tulajdonossal, félve engedik be a biztosokat. Illés Andrea mindenkit megnyugtatott, a népszámlálás célja nem az, hogy felülvizsgálják, ki hol lakik, hanem, hogy megszámolják a lakosságot. Ugyanakkor, ha egy személy tavaly december végén hunyt el, még beleszámít ebbe a recenzióba. Azok, akik külföldön dolgoznak ideiglenesen és jelenleg nem tartózkodnak itthon, szintén ide tartoznak – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Lecsúsztunk a rangsorban

Ha a népszámlálás első, önkitöltős szakaszában érvényesített adatlapok alapján Kovászna megye az országos második volt, a második szakaszban a hatodik helyre szorultunk vissza – közölte dr. Ráduly István prefektus havi sajtótájékoztatóján.

A prefektus szerint a statisztikai hivataltól kapott június 26-i adatok alapján a 197.875 fős nyilvántartott lakosság 73,9%-a van eddig felmérve, a második szakasz július 17-ig tart. A lassú haladásnak az is oka, hogy az összesen 228 népszámbiztos jó része önkormányzati alkalmazott, aki csak a rendes munkaidő után tud bekopogtatni a lakosokhoz, ezért a prefektus arra kéri az önkormányzatokat, hogy próbálják kissé felgyorsítani a folyamatot.

Barót 74%-a már online megszámláltatott

A baróti polgármesteri hivatalnál érdeklődve megtudtuk, hogy a városban és a hozzá tartozó öt faluban is javában zajlik a népszámlálás, összesen 10 számlálóbiztos járja a házakat, tömbházlakásokat, öten Baróton, egy-egy pedig a falvakon, hogy nyilvántartásba vegye azokat is, akik az online felületen nem tudták kitölteni a kérdőíveket. Mint Szakács Emese elmondta, a népszámláláson kötelező a részvétel, aki megtagadja, büntetéssel sújtható, melynek összege nem is kevés.

Szerencsére Barót város és a hozzá tartozó falvak lakossága komolyan vette a népszámlálást, mint megtudtuk, 74%-uk már online, számítógépen kitöltötte a kérdőíveket, a maradék 26% összeírása pedig zajlik. Barót a számlálóbiztosok száma szerint öt részre van felosztva, nekik besegítenek még a bodosi, illetve a miklósvári biztosok is, esetenként egy-egy utca vagy utcaszakasz felvállalásával. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások