Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kijevbe érkezett Iohannis, Macron, Schulz és Draghi

Kijevbe érkezett Iohannis, Macron, Schulz és Draghi Külföld

Klaus Iohhannis államfő csütörtökön Kijevbe érkezett egy Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Mario Draghi olasz miniszterelnökkel tartandó közös látogatásra.

Hirdetés
Hirdetés

„Azért vagyok ma Kijevben Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Mario Draghi olasz miniszterelnökkel együtt, hogy kifejezzük határozott támogatásunkat és teljes szolidaritásunkat Zelenszkij elnökkel és az ukrán néppel. Oroszországnak be kell szüntetnie ezt a törvénytelen, indokolatlan és provokálatlan agressziót ” – írta Klaus Iohannis a Facebook-oldalán.

A román elnököt Olga Stefanișina ukrán miniszterelnök-helyettes fogadta.

A Iohannis kijevi látogatásáról szóló információt a hét elején Oleksi Goncearenko ukrán parlamenti képviselő tette közzé a Twitteren, de a román hatóságok biztonsági okokra hivatkozva eddig nem erősítették meg az információt.

Scholz, Macron és Draghi, akik együtt utaznak Ukrajnába, fotót is közzétettek a Kijevbe tartó vonatról.

A három vezető Lengyelországban szállt különvonatra. Macron, Scholz és Draghi „éjszakai találkozót” tartott a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, ahol nemzetközi repülőtér található, mielőtt továbbutaztak Kijevbe – számolt be a ZDF.

A francia elnök hivatala megerősítette, hogy a három vezető együtt szállt fel a Kijevbe tartó különvonatra. Látogatásuk megszervezése hetekig tartott, mivel a politikusok igyekeztek leküzdeni a háborúra adott válaszukkal kapcsolatos ukrajnai kritikákat.

Olaf Scholz érkezésekor Berlin támogatásáról biztosította Ukrajnát. A kancellár kifejtette: „nem csak szolidaritást akarunk tanúsítani, hanem biztosítani akarjuk Ukrajnát arról, hogy az általunk szervezett segítség – a pénzügyi és a humanitárius folytatódik, a fegyverek terén ugyanúgy”. A támogatás addig folytatódik, amíg szükséges.”

Úgy vélekedett az Moszkvával szemben bevezetett uniós szankciók hozzájárulnak ahhoz, hogy Oroszország feladja tervét és kivonja csapatait, „mert ez a cél”.

Macron érkezése után azt mondta, hogy „ez egy fontos pillanat. Az egység üzenetét küldjük az ukránoknak”.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most kerül sor a látogatásra, a francia elnöki hivatal egyik tisztviselője azt mondta, úgy gondolták, hogy a legjobb, ha közvetlenül a jövő heti EU-csúcs előtt teszik meg, amelyen az ukrán csatlakozás kérelemről is szó lesz.

Az Európai Bizottság pénteken határoz arról, hogy javasolja-e tagjelölt státus megadását Ukrajnának, de a kérdésben a tagállamoké a döntő szó.

Iohannis: nincsenek szavak arra az elképzelhetetlen emberi tragédiára és borzalmas rombolásra, amit Irpinyben láttunk

Irpiny városát látogatta meg csütörtöki ukrajnai útja során Klaus Iohannis.

A román államfő Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz miniszterelnök társaságában látogatott a Kijev melletti városba.

„Nincsenek szavak arra az elképzelhetetlen emberi tragédiára és borzalmas rombolásra, amit ma Irpinyben láttunk” – írta Iohannis a Twitterre, hozzátéve, Románia teljes mértékben támogatja, hogy az orosz elkövetőket a nemzetközi igazságszolgáltatás elé állítsák.

„Azért vagyunk itt Ukrajna elnökével, Volodimir Zelenszkijjel, mert tudjuk, hogy kötelességünk cselekedni. A mi felelősségünk is fenntartani ezt a lendületet és segíteni ukrán barátainkat egy új jövő építésében. A békére, az újjáépítésre, az ország jövőjének újjáépítésére kell összpontosítanunk” – írta a román elnök egy másik bejegyzésben.

Iohannis, Macron, Scholz és Draghi együtt találkozott csütörtökön Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

(Digi24/MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük