Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Június 17-én indul a háztartási gépek roncsprogamja

Június 17-én indul a háztartási gépek roncsprogamja Gazdaság

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy június 17-én indul 100 millió lejes költségvetéssel a háztartási gépek roncsprogramja.

Hirdetés
Hirdetés

„Idén negyedik éve támogatja a környezetvédelmi szaktárca az energiatakarékosságot a háztartási gépek roncsprogramja révén. Arra buzdítjuk az állampolgárokat, cseréljék le régi, nagy áramfogyasztású háztartási gépeiket energiatakarékosakra. Idén június 17-én indul a program első fordulója. Azért, hogy hatékonyabbá tegyük a programot, már most elérhetővé tettük az útmutatót, így a következő több mint egy hónapban mindenki felkészülhet az értékjegyek igénylésére” – mondta el sajtótájékoztatóján a miniszter.

Hozzátette, növelték a program költségvetését, idén már 100 millió lejjel támogatják a lakosságot az energiatakarékos eszközök beszerzésében.

Tánczos Barna hangsúlyozta, hogy a program 2022-es kiadásának prioritása a legtöbb energiát fogyasztó háztartási gépek lecserélésének támogatása, így idéntől már nem lehet értékjegyet igényelni televízió vásárlására. 

„A program alapvető célkitűzése a szén-dioxid-kibocsátás minél nagyobb mértékű csökkentése. Ezért idéntől az alacsonyabb fogyasztású televíziók lecserélése helyett a fennmaradó összeget a nagyobb energiafogyasztású háztartási gépek vásárlására tudjuk átirányítani” – hangsúlyozta a környezetvédelmi tárca vezetője.

A program hatékonyabbá tételéért a korábbi két hétről egy hétre csökkent az az időtartam, amely alatt be lehet váltani a kereskedőknél a lefoglalt értékjegyeket. Ugyanakkor azok, akik regisztráltak a programra, de a megadott határidőig nem használták fel az értékjegyet, egy évig nem igényelhetnek támogatást ugyanarra a típusú háztartási gépre.

„A korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy az értékjegyet igénylők közel ötven százaléka nem használta fel a vouchert. Ez nagyon nagy arány, és ezek a személyek másoktól veszik el a lehetőséget. Éppen ezért idéntől az új szabályokkal ösztönözzük, hogy csak azok igényeljenek értékjegyet, akik valóban szeretnének új eszközt vásárolni, ezzel akár duplájára növelve a lecserélt energiaigényes gépek számát” – taglalta Tánczos Barna.

A háztartási gépek roncsprogramja idén is két fordulóban zajlik, az első fordulót június-július, a másodikat pedig november-december periódusban szervezik meg. Az első fordulóban június 17-étől kezdődően hozhatnak létre felhasználói fiókot a lakosok a Környezetvédelmi Alap erre a célra létrehozott internetes felületén, majd az értékjegyek igénylése a következő szakaszokban zajlik:

Az első szakasz június 24-én, reggel 10 órakor indul, és június 30-ig, vagy a támogatási keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban mosógépekre, mosogatóképekre és hűtőszekrényekre lehet értékjegyeket lefoglalni. A támogatási keret 25 millió lej.

A 2. szakasz július 1-jén, 10 órakor indul, és július 7-éig, vagy a támogatási összeg kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban laptopokra és táblagépekre lehet értékjegyet lefoglalni. A támogatási keret 10 millió lej.

A 3. szakasz július 8-án, reggel 10 órakor indul, és július 14-éig, vagy a támogatási keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban légkondicionáló berendezésekre, ruhaszárító gépekre és porszívókra lehet értékjegyet igényelni. A támogatási keret 15 millió lej.

Mosó- és mosogatógépek, légkondicionáló berendezések, hűtők, fagyasztóládák, ruhaszárító gépek lecserélésére 400 lejes értékjegy, porszívókra 200 lejes értékjegy, laptopokra 500 lejes utalvány, táblagépekre pedig 300 lejes értékjegy jár.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük