Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Van ilyen? Van!

1569-ben egy Dirk Willems nevű fiatalembert az egyházi hatóságok letartóztattak. Bűncselekménye? Tizenöt éves korában az evangéliumi modell szerint megkeresztelkedett. Nem kellett vallatni őt középkori módszerekkel, bátran vállalta hitét. Halálra ítélték, egy kastélyban őrizték, ahonnan összekötött lepedőkön kiszökött az ablakon. Hála a hosszas koplalásnak, lesoványodott testtel egy befagyott tó jegén is átjutott. A börtönőr utána, de testesebb lévén, a jég beszakadt alatta. Willems visszafordult és kimentette üldözőjét. A börtönőr szerette volna szabadon engedni élete megmentőjét, de a várúr megfenyegette, katonai esküjére hivatkozva, úgyhogy újra elfogták Willemset, és máglyán elégettek.

Ennek a történetnek mintegy fordítottja a következő, némelyek szerint Plutarkhosz tollából származó. Egy Lucius nevezetű katonára bízták Démétrioszt, az ellenséggel való praktizálással megvádolt kereskedőt. Lucius hamar meggyőződött rabja ártatlanságáról, akit rosszakarója galád vádja alapján tartóztattak le, és a biztos halál várt volna rá, de őrzője egy éjjel átadta neki a saját ruháit, hogy a szerencsétlen elmenekülhessen, családjával együtt. Luciust vadállatokkal tépették szét.

A Murad nevű, negyedik török szultán amolyan még kergébb Vlad Țepeșként akarta nevét beírni a krónikákba. Nem volt buta ember – jó katona, szervező, zenész, még költő is. Amerre járt, akasztott, lefejezett. Őrültségében betiltotta az alkoholt, a dohányt és még a kávét is. Török honfitársainak! Akit elkapott, saját kezűleg kaszabolta le. Murad 27 éves korában halt meg, fékezhetetlen alkoholizmusa okozta cirrózisban.

A kínai fal 21 ezer kilométerével valószínűleg az emberiség leghatalmasabb építészeti megvalósítása. Az északi barbárok ellen gondolták ki és húzták fel több százezer építő élete árán. Mégis számtalanszor hiábavalónak bizonyult. Nem, a támadók nem másztak át a falon, nem találtak ki valami csoda-harcstratégiát. Egyszerűen lefizették itt-ott az őröket. 1644-ben maga az őrök parancsnoka nyitott kaput a mandzsúriai beözönlőknek, vége is lett a Ming-dinasztiának.

Mindig a külső valós vagy vélt ellent tartjuk szemmel, és magunkba nem tekintünk. Hiperszekularizált korunkban száműztük nyelvünkből is azt, amit egyszerűen így kell nevezni: bűn. Pedig az ott van, ott bizony.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük