Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Telekkönyvezés Rétyen

Telekkönyvezés Rétyen Kovászna megye

Mint arról már korábban beszámoltunk, Réty község is bekerült az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal (ANCPI) által megpályázott programba, melynek keretében bérmentve telekkönyveztettek bel- és külterületeket. A település esetében az utolsó 100 méteren tartanak a munkálatok, és ebben a fázisban a község lakóira, a polgárok együttműködésére van nagy szükség.

Hirdetés
Hirdetés

Az uniós pénzből finanszírozott program kivitelezője a bukaresti, nagy tapasztalattal rendelkező Geomatics Integrated nevű cég, a munkálatok során pedig Réty község teljes adminisztratív területét felmérték (a kül- és belterületeket egyaránt). Ilyen mértékű munkát utoljára 1986-ban végeztek Rétyen – avatott be Dombora Lehel, a község polgármestere (képünkön). Mindenki ingyenesen telekkönyvet kap a kezébe a folyamat végén, miközben egyéni kezdeményezés esetén akár több ezer lejbe is kerülhet egy ilyen dokumentum kiállítása.

– Múlt hétfőn kezdődött az a kéthónapos periódus, amikor mindenki eljöhet, és tanulmányozhatja a rétyi kultúrotthonban kifüggesztett eredményeket. Hiba, rendellenesség észlelése után fellebbezhetnek az érintettek. Óriási nagy munkáról van szó, több mint 6800 parcelláról beszélünk, házon belül pedig kevesebb dolgot tudunk, például hamarabb észreveszik az érdekeltek, ha családtagok maradtak le a telekkönyvről vagy hasonlókat. A hibalehetőség ennél a volumennél megvan, ezt kéne kiszűrni. Ez a szakasz a legfontosabb része a telekkönyveztetésnek: december 10-ig zajlik a közmeghallgatás, addig el kell jönni, és tanulmányozni kell a végeredményt, a saját részt, hiszen most még lehet módosítani. A határidő után már nagyon nehéz a változtatás, csak apró dolgokat enged kicserélni, bevezetni a rendszer, mint például egy ékezet a névben vagy egy haláleset – összegzett a polgármester, rámutatva, hogy a hivatal munkatársai folyton ott vannak a kifüggesztett adatok mellett, bármikor, bárkinek szívesen segítenek, és térképen, légi felvételeken is meg tudják mutatni a papírra vetetteket. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük