Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kész a fejlesztési stratégia

Kész a fejlesztési stratégia Kovászna megye

Hat intenzív terápiás ággyal, tíz új lélegeztetőgéppel és további intenzív terápiás készülékekkel bővült a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház felszereltsége egy európai uniós pályázatnak köszönhetően. A Nagyinfrastruktúra Programon keresztül kapott 13,8 millió lejes támogatásban azért részesülhetett a sepsiszentgyörgyi megyei kórház, mert Covid-kórházként és háttérkórházként működik.

„Számunkra az emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb. Minden alkalmat megragadunk arra, hogy európai uniós forrásból, kormányzati programokból és saját költségvetésből fejlesszük Háromszék egészségügyi rendszerét. Fel kell készülnünk a negyedik hullámra, ezek az eszközök, felszerelések pedig segítenek abban, hogy gördülékenyebbé tegyük az egészségügyi rendszer működését járványhelyzetben is” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A 2020 nyarán benyújtott pályázatból 7,3 millió lejre védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket, továbbá 5,2 millió lejre orvosi műszereket vásároltak. Ennek megfelelően 30 ezer FFP3-as maszkot, 30 ezer védőruházatot, 2 ezer védőszemüveget, 200 ezer egyszer használatos maszkot, 100 ezer egyszer használatos köpenyt, 2 ezer arcvédőt, 400 ezer kesztyűt szerzett be a kórház. Ugyanakkor a kórház eszköztára két videólaringoszkóppal, két gyermeklaringoszkóppal, 10 lélegeztetőgéppel, 6 intenzív terápiás ággyal, egy intenzív terápiás központi megfigyelőrendszerrel és 10 monitorral, egy hordozható mellhártya-eko-gráffal, 30 volumetrikus gyógyszeradagolóval és 15 volumetrikus infúzióadagolóval bővült.

Hirdetés
Hirdetés

„Ezek a berendezések az intenzív terápiás osztályra, valamint a fertőző osztályra és a Covid sebészeti osztályunkra kerülnek, ezzel még biztonságosabbá tesszük a betegellátást. Fontos volt számunkra ugyanakkor az alkalmazottak biztonsága is, a járvány kezdete óta jelentős összeget költöttünk védőfelszerelésre és fertőtlenítőszerre. Most a pályázatnak köszönhetően több tízezres számban tudtunk tartalékolni védőfelszerelést, különböző típusú fertőtlenítőszereket” – mondta el András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

Mint rámutatott, a 2020-as év elején a megyei kórház intenzív osztályán 11 invazív lélegeztetőgép volt, jelenleg – a Rotary Klub támogatásának és az uniós pályázatnak köszönhetően – 24 invazív és 8 non-invazív van beüzemelve. Készülnek a negyedik hullámra, tanulva az elmúlt másfél év tapasztalataiból, nemcsak a felszerelést bővítik, hanem szervezés szintjén is modellezik a lehetséges forgatókönyveket – számolt be András-Nagy.

Elkészült a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztési stratégiája, amely az intézmény akkreditációjához szükséges. A stratégiai fejlesztési terv kitér a kórház általános bemutatására, elemzi a jelenlegi helyzetet, a tevékenység megszervezését, a menedzsment eredményességét és hatékonyságát, stratégiai célkitűzéseket is megfogalmazva. Két fő szempontot követtek, az infrastrukturális beruházás és az eszközpark bővítése kiemelt célkitűzések, így tudják biztosítani az ellátás minőségét, gördülékenységét, ugyanakkor lehetőség lesz a szolgáltatások bővítésére, mindezt a szerdai tanácsülésen ismertette a kórházmenedzser.

(Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük