Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kánikulai álomba ringatva

Végigvonatoztam az ország több táját, akarva, akaratlanul. Szent László királyunk alapította Nagyváradtól kezdve, Mátyás király Kolozsvárán keresztül regáti Bukarestig. És mindezt 40 C°-on. Mondanom sem kell, hogy ritka volt az a vagon, ahol hűs levegő fogadott, a felszerelt levegőjavítók működtek. Úgyhogy izzadhatott az emberfia, cserélték is le a nedvessé vált ingeket az emberek. A Nagyvárad és Kolozsvár közötti Kék Nyílban az is baj, hogy a vonat közepén elhelyezett mosdóból áradó bűz ellepi az egész vonatot. Nem mosták ki alaposan a tartályt. Nyitogatják ki az ablakokat az utasok, már ahol lehet. Sajnos, érkezéskor is ontotta a forróságot a nap. De még így is jó érzés volt elhagyni az áthevült vagonokat.

Kolozsvártól Bukarestig egy újabb tortúra. Pedig itt már hálókocsiban tehettem ezt meg. A légkondicionáló készülék itt sem ment, de ki lehetett nyitni az ablakot. Igaz, a reggel becsapó szél sem hűtötte le a levegőt. Csak azt nem tudni, hogy a Székelyföldön áthaladó, valaha gyorsnak mondott interrégiós vonatnak miért kell tizenkét órát cammogni, míg a célállomásra érkezik. Ha jól emlékszem, ezt valaha nyolc–kilenc óra alatt tette meg. Bucsálódnak a vasutasok, hogy régiek a szerelvények, rosszak, kopottak a sínek, a töltések se megfelelőek, úgyhogy ezeken nagyobb sebességet nem lehet elérni. És ehhez hozzájön, hogy az időjárás, a természeti körülmények is olykor gátolják a gyors előrehaladást. Egész úton reménykedtünk abban, hogy a vihar nem csavart ki a mozdony elé egy-egy fát. Mert akkor ülhetünk hosszan a vagonokban.

És amikor hallom, hogy pontosan a fővonalon akarnak majd gyorsvonatokat elindítani, csak nevetni tudok. Előbb a gyenge vasúti pályákat kellene rendbe tenni. Mert másképpen az lesz, mint a Nagyvárad–Kolozsvár közötti gyorsvasúttal. Névleg beindították, de valóban nincs meg. Ez csak szupergyors álom, hogy néhány év múlva beindul a nagysebességű vonat. Az őrült sebességű gyorsvasutat most tervezgetik, és úgy milliárdokba kerülne, s ha Magyarországon sík a terület, Várad és Kolozsvár között alagutakat, viaduktokat kell építeni. Egyelőre azonban csak cammog a vonat. Órák hosszat, viharban, kánikulában…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások