Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vissza- és előretekintve

Alkalmi szórakozási lehetőség a magyar szakértői és szurkolói véleményeket hallgatni, olvasni a vasárnap éjjel zárult labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán. Az Eb előtt „halálcsoportnak” nevezték a német, portugál, francia, magyar négyes társaságát. A csoportküzdelmek zárása után megfogalmazódtak olyan óhajok, hogy az F-csoportból továbblépő triász jusson minél feljebb, emelve ezáltal a két magyar döntetlen értékét, és általában azt, hogy a magyar válogatott az utolsó pillanatig harcban állt, „partiban volt” a továbbjutásért. Amikor aztán a 16 között mind a három patinás múltú ellenfél kiesett, sok internetes fórumozó kárörvendő hangnemre váltott, sőt, akadtak, akik „magyar átokként” értelmezték a volt ellenfelek fiaskóját. Sokan feltették kérdést: vajon ilyen fejlemények tudatában tényleg annyira értékes a németek és franciák elleni döntetlen?

Tény, ami tény, a három klasszis csapat világsztárjai ellen le kellett játszani a mérkőzéseket, nem volt formaság. Nem úgy tűnt, mintha a portugálok a 84. perc előtt nem akartak volna gólt lőni vagy a németek, franciák nem akartak volna győzni. Amikor egy tétmérkőzés 2-2-es állásánál a németek időhúzásra állnak…, ennél nagyobb bók aligha kell a magyar nemzeti csapatnak. Nemcsak elfogultság és képzelőerő leírni azt, hogy a hat Eb-csoport közül ötből továbbjuthatott volna a magyar válogatott, és a hatodikban, ott, ahol semmi esélyt nem adtak neki, karnyújtásnyira, tízpercnyire volt a továbbjutástól. Sóhajtozni, sopánkodni viszont kár, és nem is érdemes.

Az idei Európa-bajnokság több szempontból is mérföldkő a magyar válogatott számára. Nemcsak futball-tudásban, hitben is közelebb vitte a nemzeti csapatot a szintlépéshez. A jövő évi, katari világbajnokság selejtezőin kamatoztathatók az idei Eb tapasztalatai. Sokak számára ijesztő lehet, hogy ősszel két selejtező mérkőzést kell játszani Angliával és egyet Lengyelországgal. A szintlépéshez, csoportgyőzelemhez vagy a pótselejtezőt jelentő második helyhez ugyan nem elég az Európa-bajnokság bravúrja, de a magyar válogatott nagyon jó helyzetben van ahhoz, hogy akár csoport-harmadikként is, a 2020–2021-es Nemzetek Ligájában elért eredmény alapján pótselejtezőt játszhasson, akárcsak az idei Eb előtt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük