Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nádia-nap Ónfalván

Nádia-nap Ónfalván Sport

Vasárnap lesz pontosan 45 éve annak, hogy a montreáli olimpián Nadia Comăneci kiérdemelte a női szertorna történetének legelső 10-es osztályzatát.

A gerenda nevű sportszeren (amely valóban keskeny gerendához hasonlít) elért siker annyira meglepő teljesítménynek, illetve bírói döntésnek bizonyult, hogy az elektronikus kijelzőtáblán nem is volt előzetesen műszakilag előkészítve a 10-es osztályzat, így az egész számok egyeséből a tizedes számok nulláiból formálták a maximális osztályzatot, ezért pont volt az 1-es és a két 0 között, így: 1.00. Első ránézésre nem is 10-es, hanem 100-as, valószínűleg a második nullát nem tudták hirtelen törölni, mellőzni az elektronikus kijelzőn.

Az 1976. július 18-i sporttörténeti premier tiszteletére a Bákó megyei Ónfalva (Onești, a diktatúra idején Gheorghe-Gheorghiu Dej) önkormányzata a helység napjává nyilvánította a dátumot, lévén, hogy Nadia Elena Comăneci szülővárosáról van szó. Idén, tekintettel arra, hogy 45. jubileumi évforduló, kétnapos rendezvénnyel, sportfesztivállal készülnek Ónfalván. Szombaton és vasárnap Nadia Sports Experience – Útlevél a Sporthoz jeligével sportfesztivál lesz a gyermekek, ifjak és felnőttek számára. A tizenévesek többféle versenyen, labdajátékon, mérkőzésen vehetnek részt, és mindegyik részvételről írásos tanúsítványt kapnak. Aki összegyűjt legalább hét pecsétet (hét részvétellel), ajándékra is számíthat.

Hirdetés
Hirdetés

A város központi parkjában sorra kerülő esemény fő szervezője a Nadia Comăneci Alapítvány és az Ónfalvi Municípiumi Sportklub, a helyi önkormányzat támogatásával. A házigazdák nagy szomorúságára, az ünnepelt Nadia nem tud részt venni a sportfesztiválon, levélben köszönte a meghívást, örömét fejezve ki a kezdeményezés iránt. A rendezvény első két kiírásának (2018, 2019) Bukarest volt a házigazdája, mindkét alkalommal meghaladta a kétezret a résztvevők száma. Tavaly a koronavírus-járvány miatt a sportfesztivál elmaradt.

Nadia Comăneci (sz. 1961) minden idők egyik legjobb, legtehetségesebb szertornásza, az 1976. évi nyári olimpián háromszoros aranyérmes, egyszeres ezüstérmes, egyszeres bronzérmes, 1980-ban, Moszkvában (a csonka olimpián) két arany, két ezüst a mérlege. Az egyéni összetettben csalással lett második, az utolsó fellépését alulértékelték, hogy a házigazda Szovjetunió versenyzője, Jelena Davidova lehessen az aranyérmes. A pontozás utáni órákban a román küldöttség a visszalépést fontolgatta, Bukarestben a Ceaușescu család és a pártvezetés végül mégis úgy határozott, Románia folytatja a versenyzést.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük