Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megjelent az indiai vírus

Kovászna megyében azonosították elsőként az új, indiai variánssal fertőzött személyt – közölte dr. Fejér Szilárd kutató, a sepsiszentgyörgyi Pro-Vitam Diagnosztikai és Kutatóközpont kutatóvegyésze. A páciens külföldi állampolgár, aki nemrég érkezett az országba Indiából.

Hirdetés
Hirdetés

A Pro-Vitam Diagnosztikai és Kutatóközpont Romániában elsőként azonosított szekvenálással indiai variánssal fertőzött személyt. A páciens tipikus koronavírusos tünetek miatt jelentkezett tesztelésre egy szomszédos megyéből, és a PCR eredmény alapján kizárták az országban domináns brit variáns jelenlétét. A páciens, külföldi állampolgár, több mint egy hónapja érkezett az országba Indiából, ezért nem zárható ki a szűkebb közösségében történt itthoni fertőzés – mondta Fejér Szilárd.

Miután felmerült a gyanú, részletes epidemiológiai vizsgálatot kértek az illetékes megyei közegészségügyi hatóságtól, és a nemrég beszerzett szekvenátort használva igazolták a gyanút.

Az indiai variáns (B.1.617 és ezek altípusai) okozza a mostani katasztrofális járványhullámot Indiában. A laborban végzett minta a B.1.617.2 csoportba tartozik. Még nem tudni, hogy a fertőzőképessége nagyobb-e, mint a mostani variánsoknak, de mivel két-három olyan mutációt is tartalmaz a tüskefehérjén, amelyek alapvetően befolyásolhatják a vírus bejutását a sejtekbe, és egy alvariáns esetén a fertőzésen átesett betegek vagy beoltott személyek immunválaszának lehetséges kikerülését, ezért a terjedésének monitorozása nagyon fontos – figyelmeztet a kutató. A kapott szekvenciát feltöltik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által létrehozott és működtetett GISAID-adatbázisba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük