Felhívás!

Csak egy telefonhívás

Május 4-étől a háziorvosi rendelőkben is igényelni lehet a koronavírus elleni oltást. Kovászna megyében huszonöt családorvos jelezte, hogy részt venne a kampányban.

Dr. Şeres Lucia elmondta: ebben az esetben nem kell regisztrálni az országos oltási platformon. A Kovászna Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke azt tanácsolja: érdemes telefonon felvenni a kapcsolatot az orvossal.

– Nem biztos, hogy célszerű azonnal oltásra menni a rendelőbe. Nemcsak azért, mert egyelőre még meg sem kapták a vakcinákat (de ez május 4-éig még megtörténhet), hanem azért, mert az orvos saját listát kell készítsen. Úgy tudjuk, hogy Moderna és Johnson&Johnson oltásokat kapunk. A Modernából például 10 személyt kell beoltani. Ez azt jelenti, hogy akkor lehet oltani, ha összegyűlt tíz jelentkező, mert a szer nem veszhet kárba. Azt javaslom tehát, hogy hívják fel a háziorvost, és egyeztessenek vele a lehetőségek függvényében – közölte a családorvosok szövetségének vezetője.

Dr. Şereş kifejtette: vidékről jelentkezett több háziorvos, hisz városon jól felszerelt, specifikus infrastruktúrával ellátott oltóközpontok vannak, ahol – többek között – éppen háziorvosok teljesítnek szolgálatot. Megjegyezte: „jelentkezhettek volna többen is” (a megyében jelenleg 95 családorvos praktizál – szerk. megj.), de ez az igénytől is függ.

– Biztos vagyok benne, hogyha egy vidéki kollégát, aki eddig nem jelentkezett, többen megkeresnek, hogy szeretnének oltást, akkor ő nem fogja elutasítani betegeit, hanem be fog állni a programba – mondta Şereş Lucia.

Kovászna megyében a hét közepéig 42.401 személyt oltottak be koronavírus ellen, közülük 13.874 személy megkapta a vakcina második dózisát is. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.