Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Beporzó rovarok a gyümölcsösökben

Beporzó rovarok a gyümölcsösökben Életmód

Mindenki, aki gyümölcsfát ültet, legyen szó több hektáros ültetvényről vagy csak egy kis háztáji kertről, azért teszi, hogy élvezhesse annak termését. A bőséges terméshez pedig elengedhetetlen a virágok megtermékenyülése, ami a beporzás eredményességétől függ.

A beporzásban a szél közbenjárása igen csekély és bizonytalan. Ha igazán bőséges és viszonylag egyenletes hozamú termést szeretnénk, akkor a beporzó rovarok, és ezen belül is a méhek segítségére kell támaszkodnunk. A beporzásban természetesen a házi vagy mézelő méhek járnak az élen, nagy egyedszámuknak köszönhetően. De mi van akkor, ha nem áll rendelkezésünkre efféle segítség, vagy az időjárási viszonyok korlátozzák a szorgos munkásokat? Ekkor lépnek a képbe a vadméhek. Ezek a vadon élő beporzók, bár jóval kevesebben vannak, mint a háziasított társaik, de egy kirepülés alatt több virágot látogatnak meg, és ami a legfontosabb, hogy a házi méhnél jóval alacsonyabb hőmérsékleten is látogatják a virágokat.

Hirdetés
Hirdetés

Tehát még ha rendelkezünk is méhcsaládokkal, érdemes a gyümölcsösbe csalogatnunk a vadon élő rokonokat is. Csalogatnunk, de hogyan? Először is, meg kell ismernünk a fajta jellegzetességeit. A fali méhek kis repedésekben, lyukakban élnek. A poszméh (dongó) a mohával, növényi maradványokkal ellátott búvóhelyekben szaporodik és telel át. De a vadméhek mellett jelentős lehet a fürkészdarazsak és egyéb darázsfélék tevékenysége is. Ezeknek a rovaroknak házilag is lehet otthont készíteni, de már kaphatóak is előre gyártott rovarhotelek, illetve úgynevezett darázs garázsok. Ha már megvagyunk az otthonteremtéssel, akkor arról is gondoskodnunk kell, hogy a rovarok nálunk is maradjanak. A szezonálisan virágzó gyümölcsfák nem jelentenek egész éves táplálékot, és könnyen elpártolhatnak tőlünk. Ennek elkerülése érdekében szükséges a terület biodiverzitását növelni, többfajta gyümölcsfával, valamint jó méhlegelőt képező takaró növényekkel.

Tehát, ha igazán jó gyümölcshozamot szeretnénk, ideje elgondolkodnunk, és megteremtenünk a beporzáshoz és az ezt elvégző rovarok megtelepedéséhez szükséges kondíciókat. Ne csak várjuk a termést, hanem egy kis munkával fordítsuk az előnyünkre a természet adta lehetőségeket.

Simó Tamás

Sorozatunkban Simó Tamás erdőmérnök, falugazdász osztja meg tudását olvasóinkkal, kéthetente tőle kaphatnak iránymutatást, hogy miként is érdemes szakszerűen, környezetbarát, bio módon gondozni kertünket. A szakember telefonon is szívesen ad tanácsot az érdeklődőknek, a 0756.726.287-es telefonszámon.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük