Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kötelezővé válhat a maszkviselés azokban a megyében, ahol 1,5 ezreléknél nagyobb a fertőzöttségi ráta

Kötelezővé válhat a maszkviselés azokban a megyében, ahol 1,5 ezreléknél nagyobb a fertőzöttségi ráta Románia

Határozatot fogadott el hétfőn este az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU), amelyben azt javasolja, legyen kötelező a védőmaszk viselése minden megyében, ahol az új koronavírus fertőzöttségi ráta meghaladja az 1,5 ezreléket – közölte a kormány.

Hirdetés
Hirdetés

A CNSU azt javasolja, hogy az eddigi 3-ról 1,5 ezrelékre módosítsák a küszöbértéket, amelynek elérése esetén kötelezővé válik a kültéri nyílt tereken való maszkviselés.

A javaslat értelmében, ha egy megyében a fertőzöttségi ráta meghaladja az 1,5 ezreléket, minden településen kötelező lenne a maszkviselés, ha viszont az érték 1,5 alatt marad, csak az 1,5-ös értéket meghaladó településeken kellene maszkot hordani  –  derül ki a közleményből.

Hogy életbe lépjen, a javaslatot kormányhatározatba kell foglalni, amire vélhetően a csütörtöki kormányülésen kerül sor.

A hétfői adatok szerint csupán az ország tíz megyéjében (Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Girgiu, Gorj, Mehedinți, Olt, Tulcea, Vrancea) nem lenne kötelező a maszk kültéri viselése, ezekben ugyanis a fertőzöttségi ráta 1,5 ezrelék alatt van.

Magyarország visszakerült a kockázatot jelentő országok listájára

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság frissítette hétfőn a magas járványügyi kockázatot jelentő országok listáját is. A nyilvántartásban szereplő országokból Romániába érkező személyeknek karanténba kell vonulniuk.

A november 3-tól érvényes listára ismét felkerült Magyarország, és először szerepel rajta Bulgária.

A további országok: Andorra, Belgium, Csehország, Luxemburg, Francia Polinézia, Szlovénia, Örményország, Svájc, Liechtenstein, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Grúzia, Guam, Szlovákia, Lengyelország, Spanyolország, Bosznia-Hercegovina, Ausztria, Montenegró, San Marino, Olaszország, Nagy-Britannia, Portugália, Észak-Macedónia, Gibraltár, Málta és Jordánia.

Ha valaki kevesebb mint három napot tölt Romániában, egy legkevesebb 48 órával korábban készült negatív teszttel kiválhatja a karantént.

(Agerpres/Hírmondó)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük