Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két év szünet után ismét exportált gázt Románia Magyarország irányába

Két év szünet után ismét exportált gázt Románia Magyarország irányába Gazdaság

Két év szünet után ismét exportált gázt Románia Magyarország irányába az Arad-Csanádpalota interkonnektoron keresztül – közölte Virgil Popescu román gazdasági és energiaügyi miniszter kedden.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, hogy a román export azt követően indulhatott be ismét, hogy a bukaresti hatóságok július 1-től liberalizálták a román kitermelésű gáz árát, amelyet a bécsi regionális tőzsdei árakhoz kötöttek, így a nyersanyag olcsóbb lett. A tárcavezető megemlítette, hogy a román gázkínálat nagyobb, mint a kereslet.

A miniszter szerint ehhez hozzájárult az, hogy a kormány megerősítette a Romgaz állami gázkitermelő menedzsmentjét, ennek köszönhetően 10 százalékkal nőtt a gázkitermelés.     

A miniszter azt mondta, a román állampolgárok 2020 telén minden bizonnyal kevesebbet fognak fizetni a gázért, mint egy évvel korábban. Ezt azért nyilatkozta, mert korábban a július 1-jei árliberalizáció következtében nem olcsóbbodott a gáz a lakossági felhasználók számára, holott a nemzetközi szabadpiaci ár jóval alacsonyabb volt, mint a szabályozott ár. A miniszter ezért többször felszólította a gázszolgáltatókat, hogy a lakossági fogyasztóknak tett árajánlatokban tükröződjön ez a változás.

Az Arad-Csanádpalota interkonnektoron keresztül legutóbb 2018 augusztusában történt gázexport Magyarország irányába.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük