Felhívás!

Elstartolt az Energetikailag Hatékony Lakás program

Elstartolt az Energetikailag Hatékony Lakás program Gazdaság

Elstartolt kedden az Energetikailag Hatékony Lakás (“Casa Eficientă Energetic”) program, amelynek keretében mintegy kilencezer család kaphat egyenként 15 ezer eurós támogatást a lakások energetikai hatékonyságának növelésére – tájékoztat a környezetvédelmi minisztérium keddi közleménye.

A program keretösszege 430 millió lej.

A legfentebb háromszintes épületekre igényelhető támogatás célja az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

Valamennyi projekt esetében a beruházás értékének 60 százalékát fedezik a program révén, a támogatás összege azonban nem haladhatja meg a 15 ezer eurót.

“Jelen pillanatban sajnos a házak nagy része nincs megfelelően hőszigetelve, ezért a külső falak okozta energiaveszteség eléri a 30 százalékot, az ablakok vagy a tető okozta energiaveszteség pedig a 25 százalékot” – nyilatkozta korábban ezzel kapcsolatban Costel Alexe miniszter.

A támogatás odaítélésének előfeltétele egyrészt az energetikai audit elvégzése, másrészt olyan projekttel kell jelentkeznie az igénylőnek, amelynek kivitelezésével legalább egy osztállyal nő a lakás energetikai besorolása.

A programra online lehet jelentkezni, az igénylés elfogadásakor minden jelentkező kap egy egyedi azonosítószámot, és 15 nap áll a rendelkezésére, hogy benyújtsa a teljes dossziét. A beruházást 18 hónapon belül kell megvalósítani. Végezetül az AFM egy újabb energetikai auditot végez és kifizeti a beruházás 60 százalékát.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.