Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zsákutcában a panaszok

A liberális kormány egészségügyi minisztériuma közvitára bocsátotta (ennek határideje éppen lejáróban van) az új tervezetet a lakossági panaszok, észrevételek, feljelentések rögzítésére és megoldására vonatkozóan.

Hirdetés
Hirdetés

A változó ügyviteli eljárás alapján a kórházakba beutalt betegek mindegyike kitölthet egy vagy több kérdőívet, és aki hálapénz, csúszópénz követelésének észlelését jelzi, az egészségügyi minisztérium illetékes ügyosztályához irányítják a részletek ismertetéséért, vagy pedig azt ajánlják, tegyen feljelentést a hatóságoknál, korrupcióellenes ügyészségeken. A két-három éve érvényben lévő szabály alapján az esetek zöménél a hálapénz, csúszópénz követelésének, illetve kényszerűségének a jelzését nem vizsgálták ki, a kérdőívek tartalma rendszerint csak tájékoztató jellegű maradt, érdemi megoldás és következmény nélkül.

A nemzetközi nyelvhasználatban „feedback” (visszajelzés) kifejezéssel emlegetett módszerrel a romániai és erdélyi kórházakban, klinikákon 2017 folyamán 2865 kérdőívet gyűjtöttek, 2018-ban 4145 volt a számuk, tavaly pedig 5763. A panaszokról, észrevételekről nem történt összegző elemzés, legalábbis nem nyilvánosan, és a román sajtó szerint büntetőjogi eljárásokra is csak a súlyosabb esetekben került sor.

A több mint 12 ezer kérdőív az egészségügyi minisztériumnál maradt, a nyomozóhatóságokhoz nem jutott el, kivételt jelentenek azok az ügyek, ahol történt konkrét feljelentés. Nincs kimutatás arról sem, hogy a panaszok milyen százalékban érintik az orvosok tevékenységét, és milyen százalékban az asszisztensekét, ápolókét, általában a személyzetét. Az új eljárási módszerrel a szaktárca úgymond hivatalosan is átruházná más szervekre a kórházi, klinikai visszaélések, korrupciós esetek kivizsgálását. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük