Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ha süllyed a bárka…

Hirtelen most nem ugrik be, hogy is mondják katalánul: letargia. Lehet, hogy egy ideig 2–8 lesz a számkódja s analógiája. Süllyed a Barca bárkája, zátonyra futott, iszapba került egy patinás futballklub, ezt mondják, írják, siratják a Bayerntől elszenvedett vereség okán. Vajon nem a mérkőzést megelőző féléves járványkáosz, és az új lebonyolítási rendszer a ludas? Részben, de nem egészen. Ha a katalán csapat süllyedő bárkáját jobban megvizsgáljuk, az nem most kapott léket. A Liverpool elleni tavalyi elődöntőben otthon 3–0-ra győzött, a visszavágó 0–4-es eredményével mégis kiesett. Tavalyelőtt a negyeddöntőben 4–1-re győzött a Roma ellen, de a visszavágón 0–3-ra kikapott és kiesett. Az a két eredmény előrevetítette az ideit, ha nem is 2–8 arányban.

Hogy mikor kapott léket a Barca, mikor kezdett süllyedni és mennyire ment mélyre, ez hosszabb elemzést érdemelne. Mint ahogyan azt is nagyon érdekes, tanulságos lesz megfigyelni, hogy a klub s a csapat érzelmileg és szakmailag hogyan kezeli a válságot. Lesz-e gyors visszakapaszkodás, újbóli felszínre törés? Ha igen, hogyan?

A sajátosságokat figyelembe véve, bizonyos mértékű hasonlóságot lehet felfedezni a magyar foci 30–35 éve tartó válságának kezdetével kapcsolatosan. Anyaországunk nemzeti csapatát megbélyegezte az 1986-os világbajnokság szovjet–magyar csoportmérkőzésének 6–0-lás eredménye, mert nagyok (óriásiak!) voltak akkor az elvárások. A karikaturisták magyar foci sírhant-fakeresztjének felirataként ábrázolták azt a 0–6-ot, Végh Antal (vitatható) elemző könyvének a címe pedig: Gyógyít6atlan.

Nos, a magyar foci bárkája, hajója nem föltétlen az 1986-os vébén kapott léket. Inkább két egymás utáni 6–2-es győzelem volt a beszivárgás első jele. Hogyhogy?! Az 1984-es Európa-bajnokság selejtezőiben, 1983 tavaszán, három hét alatt a magyar válogatott kétszer legyőzte Luxemburgot 6–2-re. Abban az időben a luxemburgiak játékereje vicc kategóriának számított. De a magyar csapat képes volt úgy lőni 12 gólt, hogy négyet kapott melléje. Mérkőzések közbeni részeredmények: idegenben LUX–HUN 1–0, 1–2, 1–3, 2–3, a visszavágón HUN–LUX 3–0, 3–2. Ezek az epizódok jelezték, hogy a magyar focisták mentalitása rossz felé hajlik. A magyar ifjúsági válogatott 1984-ben Európa-bajnok volt, de a „kis hősök” zöme felnőtt szinten nem sokra vitte…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük