Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Törvényt sért a kormány?

Ha a kormány nem ad ki legalább egy törvényerejű sürgősségi rendeletet, akkor törvényt sért, amennyiben nem emeli a gyerekpénzt és a nyugdíjakat – állapította meg Márton Árpád parlamenti képviselő. Puskás Bálint volt alkotmánybíró szerint a sürgősségi rendelet kiadása is „igen necces”.

Hirdetés
Hirdetés

– A jelenleg hatályos törvények kimondják, hogy augusztus 1-jétől meg kell duplázni a gyermekpénzt, szeptember 1-jétől pedig 40 százalékkal kell emelni a nyugdíjakat. Ha ezt nem akarják megtenni, vagy több lépésben hajtanák végre, netán elhalasztanák az életbelépést, ahhoz módosítaniuk kell a törvényt. Ehhez ki kell adniuk legalább egy törvényerejű sürgősségi kormányrendeletet – magyarázza Márton Árpád.

Puskás Bálint szintén úgy véli, „a jogállam alapja”, hogy a hatóságok a törvény minden betűjét maradéktalanul betartják, ugyanakkor ez esetben „kétesélyes”, ha kormányrendelettel módosítják az érvényben lévő jogszabályt. Túl azon, hogy meg kell indokolni a sürgősséget, a kormánynak az az álláspontja, hogy nincs pénz a költségvetésben. Viszont az alkotmánybíróságnak korábban több hasonló döntése volt, amely kimondta: ez nem hozható fel indokként jogszerű kifizetések megtagadására. Így a kormánynak kezdeményeznie kellene egy törvénymódosítást arról, hogy nem duplázza meg a gyermekpénzt, és nem emeli vagy nem 40 százalékkal emeli a nyugdíjakat, csakhogy ezt a választások előtt nem meri bevállalni, mivel nincs esélye arra, hogy ezt megszavazza a parlament – véli Puskás.

Az alkotmánybíró hozzátette: egy esetleges sürgősségi kormányrendelet áterőltetése sem „életbiztosítás”, mert utólag azt is jóvá kell hagynia a parlamentnek, amely úgy módosíthatja, ahogy akarja.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük