Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Úzvölgye kapcsán megbírságolták Radu Banciut

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján 5000 lejre bírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács Radu Banciu műsorvezetőt, amiért magyarellenes diskurzust folytatott az úzvölgyi temető kapcsán. Szintén a MIJSZ panasza alapján a Lumea lui Banciu tavaly május 19-i adása miatt a B1 televízió már kapott 20.000 lejes büntetést.

A műsor témája az úzvölgyi temető bemutatása volt, magyarellenes, hamis tényközlő megközelítésben, megsértve ezáltal a magyarok jogait. Banciu szerint az úzvölgyi temetőben és a magyarlakta területeken a románoknak nincs mit keressenek, és ahhoz sincs joguk az elesett román katonáknak, hogy az említett temetőben legyenek eltemetve. Szerinte a magyarok el akarják tüntetni onnan a román zászlót, a román szimbólumokat, a román nyelvet és a román katonák földi maradványait is. (…)

Radu Banciu teljesen félretájékoztatta a nézőket azáltal, hogy olyan kijelentéseket tett, miszerint a magyar megyékben minden intézményben csak a magyar nyelvet használják, és a románoknak nincs lehetőségük érvényesülni ezekben a régiókban. Azt is kiemelte, hogy a magyarok gyűlölik a román népet.

A Tanács egyértelműen megállapítja, hogy Banciu gyűlöletbeszédet tartott a romániai magyar közösség ellen, túl azon, hogy xenofób és diszkriminatív volt, és a B1 TV csatornát is felelőssé teszi a gyűlöletbeszéd sugárzásáért.

„Üdvözlöm a Tanács döntését, amely révén nemcsak a csatorna kapott büntetést az Országos Audiovizuális Tanács részéről, hanem a konkrét felelős is kénytelen lesz kifizetni a bírságot. Hiszek benne, hogy a kitartó és következetes munkának mindig megvan az eredménye, és előbb-utóbb Radu Banciu és a B1 TV is belátja, hogy személyes magyarellenes meggyőződésének nincs helye a közéletben” – nyilatkozta Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója.

Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük