Felhívás!

Krízishullámokra készülnek

Krízishullámokra készülnek Gazdaság

Premierként könyvelhették el vállalkozói körökben a Nő a tét! címmel megszervezett online konferenciát, mely július 3-án volt követhető a Női vállalkozók Erdélyben és a RMKT (Romániai Magyar Közgazdász Társaság) Facebook-oldalán, mellettük az RMKT nagyváradi fiókszervezete is közreműködött a szervezésben.

Az újdonság abban rejlett, hogy a résztvevők kizárólag nő előadók voltak, akik kiemelték, mi az a plusz érték, amit egy vállalkozásban jelent a nő (vezetőként is), de nagyon gyakorlatias módon boncolgatták a jövő sikeres vállalkozói stratégiáit. Hiszen mindnyájuk számára, mint egész társadalmunk számára, nagy vízválasztónak bizonyul a koronavírus-járvány.

„Minél jobban látszunk, annál inkább létezik az, amit képviselünk!” – fogalmazott Ballok Ildikó, az esemény egyik főszervezője, akinek vesszőparipája az együttműködés, a „kapcsolódás”. Szerinte a mostani helyzetben való fennmaradás és túlélés kulcsa az, ha minél több síkon próbálunk együttműködéseket kialakítani és hidakat létrehozni közösségek között. Ez üzleti szinten is érvényes, de egyébként is, ha „csak” a civil szervezetek érzékenyítik a társadalmat ezen érték iránti nyitottságra.

A videokonferencia első szekciójában Tamás Réka moderátor olyanokat szólaltatott meg, akik a közösségépítésben szereztek az elmúlt évek során nagy tapasztalatot – a közösség egy jó vállalkozásban is alapvető. Így a Női vállalkozók csoport alapítója, Ballok Ildikó, továbbá Csáki Rozália, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány igazgatója beszélt, Horvát Irma, a magyarországi Mompreneurs mentorcsapat képviseletében, illetve Dénes Éva, a nagyváradi Diakónia Alapítvány vezetője.

A miértek vállalkozása címszó alatt megszólalók (Arros Orsolya, Juhász-Borsa Orsolya, Balogh-Mázi Mária, Székely Éva) elsősorban arra feleltek, miért lettek ők vállalkozók és hogyan élik meg nőiességüket a cégeken belül. Kiderült, nem lehet szabványként elkönyvelni, hogy a nők érzelmi döntéseket hoznak, a férfiak pedig földön járók, sokszor ez fordítva működik, mégis előfordulhat, hogy az üzletileg igen ígéretes együttműködést egy megfoghatatlan antipátia felülírja. Merjenek vállalkozni, biztatta a határozatlanokat Székely Éva, több vállalkozás résztulajdonosa, mert jó tesz az önértékelésüknek. Mellékesen az is haszna lehet, hogy a gyerekek eltanulnak egy fontos képességet, a döntéshozatalt az anyukától (Arros Orsolya).

A Stabilitás és elrugaszkodás szekcióban – ahol kis- és középvállalkozásokat hosszú ideje segítő Karson Consulting tanácsadói, Hűvös Ágnes és Himer Csilla  beszéltek – felkészítettek arra, hogy ezután több krízishullámra számítsunk, és a vállalkozóknak állandó készséget kell kifejleszteniük az újratervezésre, megújulásra és innovációra, ehhez pedig nagyon fontos lenne, hogy hat hónapi tartaléka legyen egy vállalkozásnak. De mindenki más az üzleti életben és a privát szférában is biztonsági tartalékokra tör, érdemes átgondolni, hogy ehhez hogyan tud viszonyulni a cég. A kintlévőségek kezelése is egy sarkalatos pont, akárcsak a gyengeségek felülvizsgálata is. Az ügyfeleknek a vásárlóereje, az érzelmei és az igényei is változnak, ezzel is számolni kell.

Végül a konferencia utolsó szekciója a vállalkozások egészségügyi és környezetvédelmi vonzataira tért ki. Abban konszenzus volt, hogy a higiénia cégszinten is fontos, a környezetvédelmet, illetve a hulladék-újrahasznosítást azonban az állam sem műveli, szorgalmazza kellő határozottsággal és következetességgel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.