Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jürgen Lindennek, a Nagy Károly-díjat odaítélő bizottság elnökének

Május 14-én Önöktől azt kértük, hogy vizsgálják meg Klaus Iohannis román államelnök magyarság ellen uszító videóüzenetét, és vonják vissza a Nagy Károly-díj odaítélését szavatoló döntést, mivel a román államelnök méltatlan lett erre a kitüntetésre.

Ön válaszlevelében azt állítja, hogy a román államelnök kijelentései nem irányultak a magyar kisebbség ellen, és e megnyilvánulását az alkotmány őrének szerepe indokolta. Leveléből kiderül, hogy Ön nem ismeri Románia alkotmányát, amely világosan meghatározza az államelnök feladatait. Az alkotmány 80. cikkelyének második szakasza szerint Románia elnöke közvetítő szerepet tölt be az állam és a társadalom között. A társadalom, amelynek teljes jogú tagja minden magyar nemzetiségű román állampolgár. Ennek szellemében az államfő a többség és a kisebbség közötti társadalmi béke előmozdítója, de semmiképpen sem használhatja a politikai küzdelemben az állampolgárok egyes csoportjai közötti uszítást. (…)

Mi itt, Romániában, az európai uniós csatlakozás előtt abban reménykedtünk, hogy az unió tagállamaként Romániában nem lesz tere a nacionalista uszításnak. Azt lidérces álmainkban sem gondolhattuk, hogy épp Nyugat-Európából, oly fontos intézményektől jön a bátorítás a román nacionalizmusnak, mint a Nagy Károly-díjat odaítélő igazgatóság! Ennek egyik következménye az, hogy a demokratikus érzelmű európaiak előtt nyilvánvalóvá válik, hogy Önök szakítottak Európa hagyományos értékeivel, és bekövetkezett egy törés a Nagy Károly-díj történetében.

A másik következmény, hogy a román nacionalizmus esetleges erősödéséért, és annak minden következményéért már Önöket is terheli a felelősség, hiszen Önök nem a társadalmi békét, nem a párbeszédet akarják erősíteni, hanem a viszályt, Kelet-Európa sokat szenvedett népei között az etnikai ellentéteket.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük