Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Idén elmarad a Burrogtató

Idén elmarad a Burrogtató Kultúra

Bár a szükségállapot ideje alatt a csernátoni Haszmann Pál Múzeum sem fogadhat látogatókat, a zárt kapuk mögött folyamatos munka zajlik. A részletekről Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus számolt be lapunknak.

Hirdetés
Hirdetés

„A múzeum fennállása óta intézményünk reggeltől estig nyitva tartott. A jelenlegi állapotot nem egyszerű megélni, de dolgozunk, készülve a napra, amikor a látogatók ismét jöhetnek” – fejtette ki.

Elmaradt a Beporzók napja és a húsvéti tojásírás is. „Előbbit végül családi körben tartottuk meg. Felújítottuk, újrafestettük a méhészeti gyűjtemény részét képező több mint harminc kaptárt, emellett a kasokat is újratapasztottuk, meszeltük”.

A munkából a múzeum teljes munkaközössége kiveszi részét, emellett szüleik is segítenek. „Gondozzuk, csinosítjuk a közel kéthektáros kertet és parkot, emellett a gyűjteményt leltározzuk fel. A kályhagyűjtemény és a stabilmotorok számbavétele már megtörtént, ugyanígy járunk el a kis házakkal, illetve a rádiós kiállítással is. Az albisi házat kívül-belül újrameszeltük, a ház földjét újratapasztottuk, a malmot is lemeszeltük, és a kis házak hátoldalánál kiállított mennyezettartó gerendák feliratait is újraírjuk”, újságolta Orsolya.

Régi terve volt, hogy édesapjával beszélgetéseket készít, amelyekben a gyűjtemény születéséről, gyarapodásáról mesél, hiszen majdnem minden tárgyhoz tud mondani egy történetet. „Eddig harmincegy kisfilmet tettünk közzé a Haszmann Pál Múzeum Facebook-oldalán, ezek mindenikéhez rövid magyar, illetve román nyelvű leírást is csatoltunk.” Május 15-ére, amikor a hírek szerint a múzeumok ismét megnyithatják kapuikat, minden elkezdett munkálattal elkészülnek, és programokkal, valamint felújított kiállításokkal várják a látogatókat. „Magyarországi gépész barátaink mindig májusban jöttek előkészíteni a motorokat a Burrogtatóra, ám ez idén elmarad.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük