Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Van hatásfunkciója az online alkotásnak

Van hatásfunkciója az online alkotásnak Kultúra

Az online muzsikálás előnyeiről és hátrányairól beszélgettünk Orbán Ferenccel, az Evilági együttes vezetőjével, aki több előadóval karöltve a napokban igencsak nagy sikernek örvendő videóval lepte meg a zenekedvelőket.

Hirdetés
Hirdetés

– Fontos-e egy előadónak online jelen lenni ezekben a furcsa időkben?

– Miután nincs személyes találkozás a közönséggel, így az online lehetőség marad az előadók, művészek számára. A visszajelzések azt igazolják, erre szükség van, és a reakciók sem maradnak el a nézők részéről. Kezdetben jómagam is azt vallottam, nincs szükség online zenélésre, de beigazolódott, hogy ennek is van létjogosultsága. Negyvenhat előadó segítségével sikerült újraálmodni a Muszka Sándor Hajnali ének című, megzenésített versét, amely általam nem várt sikernek örvend, közelíti a százezres nézettséget, olyan körülmények közepette, hogy a több éve Evilági zenekar dalaként rögzített alkotás csupán pár ezres nézettséget ért el az internetes oldalakon.

– Milyen reakciókat kapott legutóbb a dalra?

– Nagyon sokan hozzászóltak az interneten megosztott dalhoz, de többen személyesen is megkerestek, és elmesélték, milyen formában érintette meg őket a hajnali ének eme változata. Nagyon szép! Szebb lett a napom tőle! Szívet melengető érzés kerített hatalmába! Nincsenek szavaim, lélekmelengető! Álomszép, lelket simogató, az összefogás ereje egy dalban! Köszönöm a dalt! Jó érzés volt együtt rezdülni – ilyen és hasonló dicséreteket kaptam, és ennek jobban örülök, mint a számadatoknak. Inkább kevesebb emberhez érjen el, de nagyobb hatást váltson ki a dal, ennek üzenete, minthogy sok tízezer ember nézze meg, de ne legyen reakciója. A megfontolt, lassú lépésekben hiszek, és nem a hirtelen jött népszerűségben.

– Ebben a nagy online zenedömpingben mennyire fontos a minőség megőrzése? Érdemes-e ilyenkor alkotóként úgymond közösség érdekében kezdeményezett, ám gagyi alkotásban is részt venni?

– Érdekes a kérdés. Mindenkinek szíve joga eldönteni, mit vállal be a nagyközönség megnyerését célzó kezdeményezésekben. Teljes mértékben tisztelem azokat is, akik a minőség megkérdőjelezése miatt elhatárolódnak ilyen-olyan projektektől. Összetett ez az állapot: az emberek kompromisszumokat kötnek, és ezt könnyebb megtenni otthonunkban, egy számítógép előtt, mint például egy méretes koncerten, eseményen, kiállva a közönség elé.

– Miként rendezkedhet be egy zenész hosszú távon az online koncertezésre? Egyáltalán tervezzen-e ilyen irányba, hiszen jövedelem nélkül nem tud megélni?

– Vannak zenészek, akik a koncertezés mellett még tanítanak is, ez valamelyest pótolja az anyagi kiesést, másoknak sajnos újra kell tervezni mindent. Én optimista vagyok, és nem gondolkodom online berendezkedésben. Remélem, ezt a kérdést nem kell sokáig boncolgatni, és hamarosan minden visszatér a régi kerékvágásba. Jó példa erre, hogy a napokban jött megkeresés, és már körvonalazódik egy év végi turnénk: ez számunkra a fény az alagút végén!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások