Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Illyefalva járványidőben

Illyefalva járványidőben Kovászna megye

Fodor Imrét, Illyefalva polgármesterét kérdeztük az általa vezetett településeken uralkodó általános hangulatról, házi őrizetben lévő személyekről, gondokról. Náluk tegnap járt le a külföldről hazaérkezett személyek kötelező házi elkülönítése, és egy idevágó, nem annyira népszerű intézkedésről is beszámolt az elöljáró.

Hirdetés
Hirdetés

Fodor elmondta, a községhez tartozó településeken szép számban voltak házi elkülönítésben, de vasárnap mindenkinek lejárt a kötelező 14 napos elszigetelés, pontosabban vasárnap „szabadult” a hivatalos lajstromon szereplő utolsó személy is, szerencsére senki nem lett beteg.

A polgármester szerint nagyon bürokratikus a rendszer. A központi intézményeket hibáztatta, hiszen válságidőben elmaradtak az egyértelmű utasítások. Gondot jelentett az is, hogy ha érkezett is nagy ritkán egy-egy bukaresti átirat, ezek néha akár egy-két órás eltéréssel, de ellentmondtak egymásnak.

– Az egyik falurészre, a roma közösségbe harminc személy érkezett haza Németországból. Ismerve szokásaikat, hatékonyan meg kellett oldani a törvényes házi elszigetelésüket. Ezért minden külföldről hazaérkezett roma család napi rendszerességgel kapott egy menüt, ezt a rendőrséggel és egy élelmiszer-szállító (catering) céggel közösen vittük a helyszínre. Nem örvendett népszerűségnek ez a megoldás a településen, de fenntartom, hogy csak így tudtuk elérni, hogy senki ne hagyja el lakását, ily módon óvtuk a közösséget egy esetleges fertőzéshullámtól – magyarázta Fodor, ezúton is méltatva azon rendőrök munkáját, akik felügyelték, hogy a hazaérkezettek ne hagyják el lakásaikat, és betartsák a kötelező elszigetelést.

A településen amúgy iparkodnak napi rendszerességgel fertőtleníteni az üzleteket, gyógyszertárakat, orvosi rendelőt, a pékséget, a lépcsőházakat, egyszóval azokat az ingatlanokat, ahol több személy fordul meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük