Felhívás!

Cipőfertőtlenítő gépet gyártana egy árkosi cég

Cipőfertőtlenítő gépet gyártana egy árkosi cég Kovászna megye

Cipőfertőtlenítő gép gyártásába fogott egy árkosi magánvállalkozás. A szállodai cipőtisztítókhoz hasonló felszerelés megoldaná, hogy ne vigyük be a lábbelin steril helyekre, kórházba, orvosi rendelőbe, de akár épületbe, lakásba a koronavírust.

Az árkosi Schnell Kühl Service eredeti tevékenysége hűtő- és klímagépek telepítése és javítása, illetve napelemek és hőszivattyúk telepítése és szervizelése. Flechammer Csaba klímatechnikus és Bartos Károly épületgépész azonban úgy vélik, „most nem erre van a legnagyobb igény”.

Azt vették számba, hogy mit lehetne olyat csinálni, amivel fékezni lehetne a koronavírus-járvány terjedését, illetve mihez van szerszámuk, tudásuk és lehetőségük. Így jutottak el a lábbelifertőtlenítő gép ötletéhez.

– Nem találtuk fel a spanyolviaszt, csak „feltunningoltunk” a jobbacska szállodákban gyakran előforduló cipőtisztító gépet. Ez abban áll, hogy miután egy nagy (1,6×0,6×0,6 méteres) dobozba beépítettük az egészet, a forgó kefék alá teszünk egy szőnyeget, a cipőre pedig klóros fertőtlenítőoldatot csepegtetünk. A cipő felső felét megtakarítják a kefék, a szőnyeg alatta felfogja az oldatot, és megtakarítja a cipő talpát – magyarázza a gép működési elvét Bartos Károly.

Az 1.1-es változatot a Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórháznak adományozták, a kissé finomított, 1.2-es változatot ma szerelik fel a sepsiszentgyörgyi műveseállomásra. Már készül az 1.3-as változat is.

– Minden építő észrevételt szívesen fogadunk, és igyekezünk beépíteni, hogy mind jobb legyen a termék. Ezek közé tartozik, hogy nem jó az, hogy arra a szőnyegre lépjünk ki, amelyikről a fertőtlenítés előtt beléptünk a gépbe – mondja Bartos Károly.

A prototípusok tehát elkészültek, sőt, a szó legszorosabb értelmében tesztelés alatt állnak. Hogy hasznos-e vagy sem, annak eldöntését az orvosokra bízzák. Amennyiben úgy találják, hogy az eszköz hasznos lehet, a cég akár sorozatgyártásra is fel van készülve. A műhelyben mindent össze tudnak rakni, az elektronikát teljes egészében elő tudják állítani, megvásárolni csak kis motorokat kellene.

A két mérnök hangsúlyozta, „nem ebből akarnak meggazdagodni”, és segítő szándékkal csinálták ezt a gépet, így inkább mi tesszük hozzá: aligha lehet elvárni, hogy saját zsebükből fedezzék a kórházak és orvosi rendelők felszerelését ezzel az eszközzel. Biztosak vagyunk benne, hogy kerül támogató, elsősorban a megyei és a megyeszékhelyi tanács. Azt is csak mi tesszük hozzá: mindenki azzal segít a koronavírus elleni küzdelemben, amivel az esze segíti – a Schnell Kühl Service cipőfertőtlenítő géppel, a rendőrség himnusszal.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások