Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Széttört Csillag

Sporthírek szempontjából egyáltalán nem újdonság az, hogy a román hadsereg vezérkara és Gigi Becali üzletember sok éven át ádáz jogi és kevésbé jogi küzdelmet vívott a Steaua labdarúgóklubért. Előbb a sporttörténeti jogutódlásért, majd az elnevezésért is. A csatasorozat állása a katonaság felé billent, de még nincs vége a „háborúnak”.

A Bukaresti Törvényszék tavalyi ítélete kimondja, a Gigi Becali által támogatott, az általa és rokonai által birtokolt FCSB csak 2004-től kezdődően rendelkezhet saját trófeagyűjteménnyel a romániai élvonalbeli bajnokságban, a korábbi évtizedek sikerei a CSA Steaua klubot illetik, ezáltal a hadsereget. Márpedig nem babra ment a játék, mert a Steaua 1947-től 2003-ig 21-szer volt Románia bajnoka, 22-szer Románia Kupa-győztes, 4-szer román Szuperkupa-győztes, egyszer diadalmaskodott a Bajnokcsapatok Európai Kupájában (BEK), egyszer még döntős volt, egyszer elhódította az európai Szuperkupát…

Az FCSB 2004 óta 5-ször volt romániai bajnok, 3-szor a Román-kupa győztese, 2-szer romániai Szuperkupa-győztes, számos esetben dobogós a bajnokságban. Persze, az FCSB-nek sem hiába az agyafúrt Becali a mindenese, a kezdőbetűk ugyanis az alábbi elnevezést rejtik: Fotbal Club Steaua București. Nem hagyta oly könnyen elfutni a Steaua védjegyet. Amúgy az illetékes kereskedelmi kamaránál bejegyzett hivatalos elnevezés még ennél is cikornyásabb: „Societate Comerciala Fotbal Club FCSB Societate pe Actiuni”.

De mi lett az Igazi Steauával (ha már sörben is van Igazi)? Él, küzd, s lassan-lassan halad a majdani focipoén felé, amikor létrejöhet egy FCSB – Steaua rangadó az élvonalbeli bajnokságban. Vagy pedig a kupában (ez hamarabb lehetséges). Az Igazi Steaua hivatalos neve: Clubul Sportiv al Armatei Steaua. Kétségkívül a romániai IV. liga (megyei bajnokság) leghíresebb csapata. Sorrendben harmadszor próbálkozik feljutni a III. ligába, vagyis a C-be. Most 16 mérkőzésből 16 győzelme van, gólaránya 129-4, és ezáltal 5 pont előnnyel vezeti Bukarest bajnokságát, ami megyei bajnokság rangú. Ha megőrzi előnyét, Giurgiu megye bajnoka vár rá a selejtezőn. (Távoli zárójelként: Kovászna megye bajnoka Maros megye bajnokával küzd a feljutásért, míg Hargita megye bajnokának Szeben megyei csapat jutott.)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük