Felhívás!

Zakatol a vonat

Japánban a vasúttársaságok bocsánatot kérnek, ha évente összesen pár percet késik a vonat. Japánban, ha késés történik, akkor adnak egy igazoló cédulát az utasnak, amit felmutathat a munkahelyén, hogy emiatt késett. Most tekintsünk el attól, hogy Japán férfilakossága mennyire hajlamos a pedofíliára, és miért képesek fizetni jókora összeget egy iskolás lány használt bugyijáért. Ezeket leszámítva – maradjunk annyiban, hogy – náluk a pontosság az felelősséget jelent.

És akkor jöjjünk kedvenc földrészünk kedvenc országának kedvenc megyéjébe: Romániába, Kovászna megyébe, ahol a magasról teszek rá mindenre, csak a nap elteljen mentalítás divat, és ahol sem a pontosságot, sem a felelősséget nem ismerik a vasúttársaságok. Itt van ez nyomorúságos Regio-járat, ami úgy-ahogy jár Brassó és Bereck között. Tudtommal két vonatjuk közlekedik egy nap Szentgyörgy és Bereck között kisebb, olykor nagyobb késésekkel. Azt nem is említem, amikor Kézdiről kellett volna leérnm Szentgyörgyre, hogy elérjem a csíki járatot, késett 5 percet, a másik vonat meg pont elment addigra.

Inkább azt említem, hogy most decemberben kellett volna mennem Kovásznáról Kézdire, de a vonatjukból kifogyott az olaj, vagy mi lett. Az utolsó esti járaton történt mindez. Számomra ésszel felfoghatatlan, hogy ezt hogy lehet összehozni? Kinek lenne a dolga, hogy felügyelje a vonatok állapotát? Az én taxis pénzemet ki fogja visszatéríteni? Biztosan nem a Regio. Illetve ilyenkor legalább küldhetne valami bocsánatkérést a cég, legalább adhatna kárpótlásként ingyenutazást a kárvallottaknak vagy két alkalomra.

Szóval van még amit tanulnunk mind nyugatról, mind keletről. Csak velünk az a baj, hogy sem Nyugat, sem Kelet nem vagyunk: Nyugatnak túl keleti ez az ország, Keletnek meg már túl nyugati…

B. László, Kézdivásárhely

A levelek tartalma nem föltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. december 19., 8:58
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Nem védem én különösebben a szóban forgó vasúttársaságot, de egyezzünk meg abban: ha nem volna, akkor sokkal rosszabb lenne. 50-60 – de sokszor több – embernek ezek a sokak által lesajnált járatok jelentik az egyetlen, viszonylag kényelmes és olcsó utazási lehetőséget a vidék és a megyeszékhely között. Azért a 6 lej 70 baniért senki ne várjon luxuskörülményeket (ennyi a tarifa Kézdi és Szentgyörgy között, jóval olcsóbb, mint a busz – már ha volna busz, ugye?), ugyanezen a szakaszon az állomások közötti átlagos távolság 4,4 km, ezért ne várjunk TGV-hez mérhető sebességet sem. Mire felgyorsulna, meg is kell állnia, sokszor egyetlen utas miatt. A személyzet eléggé nehéz körülmények között dolgozik (a mozdonyvezető és a kalauz sem ér haza idejében, ha megfekszik a vonat), ennek ellenére udvariasak és segítőkészek, a szerelvényeket, ha hűvös van, nyáron is fűtik, a késő utasokat megvárják, ha kell (nem hinném, hogy ez “bezzeg Japánban” is így lenne) az elszendergőket felébresztik a célállomás előtt: mi kellene még? 25 lejért katicabogár?